Rotterdam R 7543
Rotterdam AE 1045
Rotterdam R 6527
Rotterdam, BRUG OVER BOEZEM, Kralingen

Omschrijving brug over de Boezem.

Inleiding:

BRUG over de Boezem, verbinding tussen de Goudse Rijweg en Vlietlaan, gebouwd in 1903 naar ontwerp van S.J. Rutgers in Jugendstil-trant.

Omschrijving:

De vaste brug is 18 meter breed en heeft een doorstroomprofiel van 26 meter, verdeeld over vier openingen. De overspanning is van gewapend beton, rustend op vijf natuurstenen brugpijlers aan weerszijden, door middel van consoles verbonden met de hekpijlers van de omgaande balustrade. De pijlers en balustrade van smeedijzer daartussen zijn voorzien van Jugendstil-ornamentiek.

Waardering:

Brug over de Boezem van algemeen belang wegens architectuur- en bouwhistorische waarde, met name door de toegepaste Jugendstilvormen en het innovatieve gebruik van beton.

met Jugendstil-ornamentiek

Rutgers, S.J. ; Stad Rotterdam II