Rotterdam AE 486
Rotterdam AE 662
Gerdesiaweg 480, 3061 RA te Rotterdam
Gerdesiaweg 482, 3061 RA te Rotterdam

Omschrijving Oostelijk Zwembad.

Inleiding:

Overdekt ZWEMBAD gebouwd in 1932, op initiatief van enkele Rotterdamse notabelen, naar ontwerp van de architect F. Kuipers. De oorspronkelijke ingangspartij (met hal en kantoorruimte) is tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. In 1952 is een nieuwe ingangsvleugel toegevoegd naar ontwerp van M. Lockhorst B.N.A. in Nieuw Zakelijke stijl.

Omschrijving:

Zwembad, opgetrokken in gele baksteen (Vlaams verband), op een van oorsprong asymmetrische T-vormige plattegrond. (Een lange smalle ingangsvleugel met fietsenstalling verbond oorspronkelijk het zwembad, dat op een binnenterrein gelegen was, met de vroegere Vredenoordlaan.) De zweminrichting omvat twee bouwlagen en een kelderverdieping, onder een gedeeltelijk plat en gedeeltelijk gebogen dak. Op het dak staan drie forse rechthoekige opbouwen met houten ventilatiekappen.

In de zuidoostelike hoek van het zwembad bevindt zich een circa 35 meter hoge, ronde bakstenen schoorsteen.

De oostelijke zijgevel heeft op de begane grond en op de terugspringende verdieping zes lage vensterstroken met houten kozijnen en vierkante onderverdeling.

In de uiterst westelijke zijgevel bevinden zich op beide bouwlagen negen stroken met glastegels en in de uiterst westelijke achtergevel eveneens op beide bouwlagen stroken met gekleurde glazen bakstenen.

De L-vormige zwemhal heeft in de lange zijde een diep bad van 25 x 12 m en (aansluitend) in de korte zijde een ondiep bad van 15 x 10,5 m. Zowel op de begane grond als op de verdieping is een omgaande galerij, afgescheiden met een metalen hekwerk. De galerij op de verdieping heeft boven de binnenste hoek van het bassin een halfrond uitspringend bordes en boven de noordelijke korte zijde van het lange bassin een rond, minder ver uitspringend bordes.

De hal is voorzien van een betonnen cassetteplafond met vierkante vensters met gele en transparante glasstenen. Boven de lange zijde van het bassin is het plafond tonvormig gewelfd, boven de korte zijde is het recht. Het interieur heeft een zorgvuldige "zakelijke Art Déco" detaillering met een tegellambrizering van blauwe, gele en crème verglaasde porceleintegels en geverfde tegels (tegen uitglijden) op de vloeren.

Oorspronkelijk bevond zich op de begane grond aan het einde van het lange bassin ruimte bedoeld voor het plaatsen van gymnastiektoestellen en daarachter was de wasserij. Hier werd al het te huren badgoed gewassen.

De galerij aan de lange zijde van het bassin was ingericht als koffiegalerij met aangrenzend een dames- en herenkapsalon.

Het ondiepe bassin is te betreden via een monumentale trappartij. Aan dit bassin grenzen ook de douches en kleedhokjes.

Op de verdieping bevinden zich de overige kleedhokjes en op het zuidelijke platte dak was oorspronkelijke een zonneterras. In de zeer omvangrijke kelderverdieping bevinden zich de (gedeeltelijk nog oorspronkelijke) pomp-, waterzuiverings-, verwarmings- en ventilatie-installaties.

In 1937 werd aan de zuidwestelijke hoek van het zwembad een rechthoekige aanbouw met "squashcourts" gerealiseerd.

De ingangspartij die in 1952 werd toegevoegd heeft een smalle rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in gele verblendsteen (Noors verband) boven een betonnen plint. Ook deze nieuwe ingangspartij is twee bouwlagen hoog en heeft een plat dak. De hoek van de linker gevelhelft is afgeschuind en bevat op de begane grond een (staand) rechthoekig venster en op de verdieping een vierkant venster, beiden met betonnen omlijsting en waterdorpels. In het midden van de linker gevelhelft bevindt zich een grote vensterpartij met stalen ruitvormige geleding binnen een pui met vier betonnen kolommen en latei. Links en rechts van deze glaspartij een klein betonnen vierkant venster met stalen roedenverdeling. Op de dakrand de naam 'Oostelijk Zwembad' in zakelijke belettering.

De rechter gevelhelft heeft op de begane grond geheel rechts een breed laag dubbel venster met stalen kozijn en betonnen waterdorpel. Links hiervan drie dubbele deuren met elk zes vierkante vensters en bovenlicht, tussen betonnen kolommen. Links over de gehele breedte een lage vensterstrook met zeven dubbele vensters met stalen kozijnen tussen betonnen kolommen. De verdieping kraagt direct boven deze vensterstrook iets uit en bevat tien rechthoekige kruisvensters met stalen kozijnen en betonnen lateien en waterdorpels. Geheel rechts een kleiner rond betonnen venster met stalen kruisverdeling en met betonnen watergoot.

De gevelindeling weerspiegelt de achterliggende inrichting. De linkerhelft omvat namelijk de hoge ingangshal met kassa's en wachtruimte (en oorspronkelijk ook een kapsalon). De rechterhelft met twee bouwlagen bestaat op de begane grond uit een lange gang richting ingangshal en kelder en op de verdieping uit een dienstwoning.

Tussen de gang richting ingangshal en de zwemhal werd in 1962 de nog bestaande ruimte aldaar gevuld met een klein zwembassin.

Waardering:

Zwembad met zorgvuldig gedetailleerd "zakelijk Art Déco"-interieur uit 1932, en in Nieuw Zakelijke trant uitgevoerde ingangsvleugel uit 1952 van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Zwembad zwembad

Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Sportfondsenbad Overdekt zwembad