Kralingen C 6034
Kralingse Plaslaan 113, 3062 CD te Rotterdam

Omschrijving clubgebouw Rotterdamsche Zeilvereeniging.

Inleiding:

Vrijstaand CLUBGEBOUW voor de Rotterdamsche Zeilvereeniging aan de zuidelijke oever van de Kralingse Plas, in 1937 gebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen naar ontwerp van architect W. van Tijen. Het gebouw verving het in 1936 afgebrande houten clubhuis uit 1918.

Omschrijving:

Het uit twee bouwlagen bestaande clubgebouw is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken gedeeltelijk in wit geschilderde baksteen, gedeeltelijk in hout. Het heeft een licht gebogen, naar de straatzijde hellend dak, opgebouwd uit vurehouten vloerdelen die met vliegtuiglijm op elkaar werden gelijmd en bedekt met mastiek.

Het gebouw bevat op de begane grond, naast een ruime berging, kleedhokken, een bestuurskamer en een loge voor de bootsman en op de iets terugliggende verdieping een clublokaal met aan de waterkant over de gehele breedte een terras.

Op de begane grond heeft de gevel aan de waterkant een strook van vier rechthoekige drie-ledige vensters en links een dubbele deur naar de steiger. Rechts hiervan een ijzeren trap naar het terras op de verdieping met aan het rechter uiteinde een vlaggemast. De gevel van het clublokaal bestaat uit een groen geverfd frame van hout met glas. Een tweetal dubbele houten deuren in het midden en enkele deuren links en rechts geven toegang tot het terras.

De luifel van het overbuigende dak steunt op zeven houten pijlers op het terras met aan de uiteinden een windscherm: een driedelig raamwerk van hout met in de onderste twee vlakken draadglas.

De westelijke zijgevel wordt onderbroken door een schoorsteen en heeft een kleine aanbouw met lessenaarsdak. Links hiervan bevindt zich een getoogde houten deur en daarnaast een smal liggend venster. Links in het gevelvlak de initialen van de Rotterdamsche Zeilvereeniging, RZV.

De oostelijke zijgevel heeft rechts eveneens een getoogde houten deur, hier geflankeerd door liggende rechthoekige vensters, rechts twee-, links drieledig.

In de nok hebben beide gevels een identieke gebogen zevenledige raamstrook, aan de westgevel onderbroken door de schoorsteen.

Aan de straatzijde wordt het gevelbeeld bepaald door een transparant ingangsportaal (glas in staalprofielen) en een "open" trappehuis naar de verdieping. Deze uitbouw is bedekt met mastiek.

Rechts van de ingang loopt het dak van de uitbouw door in een luifel. Het eronder gelegen gevelvlak is afgewerkt met rechthoekige lichtgele tegels.

Onder de dakrand bevinden zich liggende rechthoekige vensters. Geheel links op de begane grond drie rechthoekige vensters met kleine drieledige bovenlichten.

Waardering:

Clubgebouw van de Rotterdamsche Zeilvereeniging in de stijl van het Nieuwe Bouwen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuur- historische waarde. Tevens van belang wegens ensemblewaarde met de Kralingse Plas.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Sportverenigingsgebouw clubgebouwtje

1936
1936

Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Sportfondsenbad clubgebouwtje Let op TT is gefeekt

Functionalisme

Tijen, ir. W. van ; Stad Rotterdam II