Kralingen D 10329
Kralingen D 8395
Hoflaan 34 A, 3062 JH te Rotterdam
Hoflaan 34 B, 3062 JH te Rotterdam

Omschrijving "Labor Nobilitat", Hoflaan 30-34.

Inleiding:

Vrijstaand blok van twee identieke WOONHUIZEN en een gecombineerd WOON/BEDRIJFSPAND (no.34) iets terugliggend ten opzichte van de rooilijn achter een smeedijzeren hek, gebouwd in 1885 in neo-Renaissance stijl naar ontwerp van architect B.H. Beijderwellen.

Omschrijving:

Het blok bestaat uit twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een met pannen bedekt schilddak op rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen, afgewisseld door decoratief metselwerk van gele baksteen. Plint, dorpels en sluitstenen zijn van natuursteen. Rechthoekige (schuif)vensters met in de bovenlichten glas-in-lood.

Tussen de begane grond en de eerste verdieping een doorlopende cordonlijst. Op de eerste verdieping telt elk pand drie vensters waarboven architraven met bladmotief. De architraven van de middelste vensters dragen een gebogen fronton met in de timpaan een leeuwekop.

Rijk gedecoreerde daklijst op houten consoles.

Het meest noordelijk gelegen pand heeft op de begane grond twee rechthoekige schuifvensters en geheel links de deur, met in de rollagen sluitstenen met decoratieve kopjes.

Boven de daklijst in de as van het middelste venster, een dakkapel met gedecoreerde klauwstukken en een fronton.

Het middelste pand is, op de positie van de deur na, hier geheel rechts, identiek aan links gelegen pand, no. 30.

Het meest zuidelijk gelegen pand betreft een gecombineerd woon-/bedrijfspand. Op de begane grond drie rondbogen met boogstenen van natuursteen waarin respektievelijk: hamer, nijptang, troffel en spatel staan afgebeeld. De twee dubbele deuren behoren tot de bedrijfsruimte de deur rechts vormt de ingang voor de bovenverdieping.

Tussen de consoles van de daklijst de woorden "LABOR" (links) en "NOBILITAT" (rechts).

In de hals van de gevel een rechthoekig venster waarboven een gebogen fronton met jaartal 1885, aan weerszijden doorlopend in een cordonlijst.

De top van de gevel op traditionele wijze: fronton bekroond met gietijzeren siernaald.

Waardering:

Rijk gedecoreerd blok van twee neo-Renaissance woonhuizen en één gecombineerd woon- en bedrijfspand van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde. Alsook van cultuurhistorisch belang vanwege zijn gecombineerde functie.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis woonhuizen met bedrijfspand

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning woonhuizen met bedrijfspand