Kralingen D 7919
Kralingen D 7920
Vijverlaan 72, 3062 HM te Rotterdam
Vijverlaan 74, 3062 HM te Rotterdam

Omschrijving geschakelde villa's Vijverlaan 70, 72, 74.

Inleiding:

Vrijstaand blok van drie geschakelde VILLA'S aan de Vijverlaan met diepe voortuinen achter een gietijzeren hek. Gebouwd in 1881 in eclectische trant, naar ontwerp van architect Van Goor.

Omschrijving:

Uit twee bouwlagen en een mezzanino bestaand villablok op vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken in wit gepleisterde baksteen boven een natuurstenen plint en onder deels platte en deels lage zadeldaken, oorspronkelijk met zink bedekt. Rondom het het hele pand een geprofileerde daklijst.

De buitenste twee panden risaleren iets ten opzichte van het middelste pand. De verschillende panden worden geaccentueerd door lisenen. Tussen de bouwlagen bevinden zich cordonlijsten, onder de vensters op de begane grond en de eerste verdieping loopt een waterlijst. De vensters zijn licht getoogd en bij de buitenste panden, alleen op de eerste verdieping, bekroond met rijk gedecoreerde frontons.

Bij de middelste villa bevindt de ingang zich aan de voorkant, bij de buitenste villa's bevindt deze zich in de zijgevels.

De gevels aan de achterkant zijn eveneens wit gepleisterd. Hier bevinden zich serres van een latere datum. De dakranden van de lage zadeldaken zijn aan deze zijde voorzien van gedecoreerde windveren met makelaars in de nok.

De meest zuidelijk gelegen villa wordt door lisenen onderverdeeld in een breed middendeel van twee vensterassen met een puntgevel en een smaller zijdeel van één vensteras met wolfseind. Op de begane grond twee rechthoekige vensters met licht getoogde bovenlichten in het middendeel (links) en een eenvoudige rechthoekige balkondeur in het zijdeel (rechts).

In het rechter deel bevindt zich een balkon dat op gietijzeren pilaren met krullende kapitelen rust op het eronder gelegen terras.

Balkon en terras hebben een balustrade met gietijzeren spijlen gevat in een houten leuning. De vensters in het brede deel van de eerste verdieping zijn conform de begane grond licht getoogd maar worden hier bekroond door een fronton-achtige lijst op consoles waarboven barok stucwerk. In het timpaan een bloemversiering "en reliëf". In het rechter deel, bekrachtigd door een extra cordonlijst, een franse serredeur.

De puntgevel wordt onderbroken door een klein vierkant tweeledig venster.

In de zijgevel bevindt zich de ingang. Op de verdieping twee rechthoekige vensters. Het uiteinde van de zijgevel loopt door in een hoger bouwvolume van latere datum dat aan de achterkant boven het dak uittorend. Hier, in de zij- en achtergevel, een groot rechthoekig venster.

De middelste villa is drie vensterassen breed. De middelste as, geflankeerd door pilasters, is smaller en risaleert iets met in de mezzanino een klein puntgeveltje in de vorm van een aedicula waarin een tweeledig eveneens keperboogvenster.

Op de begane grond over de volle breedte een veranda met een balustrade van gietijzeren spijlen en een houten leuning. Aan weerszijden een windscherm van glas in houten raamwerk, van een latere datum.

In de gevel bevindt zich links een houten deur met in het licht getoogde bovenlicht een kleine roedenverdeling. Rechts twee rechthoekige eveneens licht getoogde vensters.

In middelste vensteras op de eerste verdieping een vierkant balkon rustend op vier gietijzeren pilaren met gekrulde kapitelen. Het balkon heeft een lage balustrade met hoekblokken waartussen een gietijzeren raster en een houten leuning.

De vensters op de eerste verdieping zijn alle licht getoogd, de buitenste vensters zijn voorzien van donkergroen geverfde houten persiennes.

In de linker en rechter vensteras van de mezzanino twee liggende rechthoekige vensters.

De meest noordelijk gelegen villa heeft een puntgevel onder een laag zadeldak met zinken bedekking. Dit deel risaleert, evenals het meest zuidelijke deel, iets ten op zichte van de middelste villa en is opgetrokken boven een natuurstenen plint. In de puntgevel een klein getoogd tweeledig venster met houten persiennes.

In het midden van de zijgevel, tussen geprofileerde pilasters, een dubbele houten deur bereikbaar via een natuurstenen stoep van drie treden. In het venster van het getoogde bovenlicht van de deur bevindt zich een ijzeren lantaarn. De ingangspartij wordt bekroond door een iets uitkragend fronton met een licht getoogd gedecoreerd timpaan.

Rechts, direct naast de ingang, een klein rechthoekig venster. Rechtsboven in het gevelvlak een rond venster met een bloemvormige roedenverdeling.

Waardering:

In eclectische trant uitgevoerd blok met drie villa's met gaaf bewaarde detaillering van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde alsook cultuurhistorisch van belang wegens de pre-stedelijke ontwikkeling van Kralingen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis 3 geschakelde villa,s

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa 3 geschakelde villa's