Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506365
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82907/50
Kadastrale aanduiding
Kralingen D 8298
Kralingen D 8297
Vijverweg 26, 3062 JP te Rotterdam
Vijverweg 28, 3062 JP te Rotterdam

Omschrijving

Omschrijving dubbel woonhuis Vijverweg 26-28.

Inleiding:

Geheel vrijstaand DUBBEL WOONHUIS, iets terugliggend achter smeedijzeren hek. Gebouwd in eclectische Palladio trant tussen 1872 en 1883 in opdracht van de heer J.N. Stevens, gepensioneerd officier uit het voormalige Indië, naar ontwerp van J.D. Labots, architect te Kralingen.

Omschrijving:

Wit gepleisterde villa van twee bouwlagen en een mezzanino op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder deels een plat dak (aan de voorzijde) en twee zadeldaken (aan de achterzijde).

De zes vensterassen brede gevel is streng symmetrisch van opbouw met links en rechts risalerende geveldelen en in het midden een tot aan de kroonlijst doorlopende liseen. De vensters met houten kruiskozijnen zijn getoogd en geprofileerd omlijst. In het middendeel worden de verdiepingen geaccentueerd door een cordonlijst.

In de risalerende bouwdelen op de begane grond, voorzien van rustica stucwerk, bevinden zich bredere tot aan de grond doorlopende vensters. Hierboven uitkragend en gesteund door stenen consoles een balkon met decoratief houten hekwerk. Binnen tweelicht-achtige omlijstingen dubbele balkondeuren met direct boven de stijl, in de gevel, een klein schelpmotief, waarboven een fronton met in het timpaan een slangenmotief. De risalerende delen worden beëindigd door blindbogen.

De bovenkant van het pand wordt streng omlijst door een geprofileerde houten kroonlijst, gesteund door gedecoreerde kraagstukken.

Waardering:

Prominent aan de Vijverweg gelegen beeldbepalende villa van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt alsook van belang vanwege de pre-stedelijke ontwikkeling van Kralingen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis dubbel woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1872
1883
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa dubbel woonhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Eclectische Palladio trant

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend, ?. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur