Kralingen D 7802
Essenlaan 62, 3062 NP te Rotterdam
Essenlaan 64, 3062 NP te Rotterdam

Omschrijving woonhuis Essenlaan 62-64.

Inleiding:

WOONHUIS gerealiseerd in 1903 in op de Amerikaanse architectuur van L. Sullivan geïnspireerde Overgangsstijl naar ontwerp van de Rotterdamse architect J.P. Stok Wzn. Links van het woonhuis een aanbouw van één bouwlaag met dwars pannen zadeldak in identieke materialen en bouwtrant (huisnr.62), daterend uit de jaren twintig.

Omschrijving:

Het woonhuis is opgetrokken op een rechthoekig grondvlak in natuurstenen blokken op een hardstenen rustica plint en telt twee bouwlagen met souterrain. Hout is gebruikt voor deuren, raamkozijnen, balkons, daklijsten etc.

Het woonhuis heeft een uitspringend geveldeel van één bouwlaag waarin zich het ingangsportaal en rechts daarvan een gebogen houten erker bevinden. Boven beide bouwvolumes bevinden zich op de verdieping balkons met houten balustrade. De balusters van het gebogen balkon vormen een voortzetting van de kozijnen van de eronder gelegen erker. Boven de balkondeuren is over de gehele breedte van beide balkons een houten pergola aangebracht. Het gebogen balkon wordt aan weerszijden begrensd door de tot boven de dakrand opgetrokken zijmuurvlakken van de begane grond (links met raamopening) en afgedekt door het ver overkragende zadeldak. Op de top van de opgetrokken zijmuurvlakken bevinden zich gebeeldhouwde dierfiguren. De windveren voor het zadeldak hebben een ronde beëindiging.

Het middelste (voor)geveldeel, waarvoor zich het via vier traptreden te bereiken ingangsportiek bevindt, heeft een plat dak met een overstekende daklijst en op de hoek een gebeeldhouwde dierfiguur.

De rechthoekige vensters in de voorgevel variëren in grootte. Op de begane grond van links naar rechts: twee grote vensters met bovenlicht; voor het ingangsportiek twee smalle glas-in lood vensters en in de erker vijf ramen met glas-in-lood bovenlichten. Op de verdieping van links naar rechts: twee kleinere ramen met bovenlicht en op de balkons balkondeuren met grote ramen. Op het gebogen balkon worden de balkondeuren geflankeerd door smallere vensters.

Het woonhuis ligt, evenals de linkeraanbouw van circa 1920, iets terug van de rooilijn. Op de rooilijn een ijzeren hekwerk in eenvoudige Art Nouveau-trant van dezelfde hoogte als de rustica plint van het woonhuis.

Waardering:

In voor Nederland zeldzame trant -Overgangsstijl, geïnspireerd op de Amerikaanse prairiehuizen- uitgevoerd woonhuis met opmerkelijke detaillering en materiaalgebruik, als zodanig van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis woonhuis

Geinspireerd op Amerikaanse prairiehuizen