Kralingen D 8445
Kralingen D 8444
Groene Wetering 17, 3062 PB te Rotterdam
Groene Wetering 23, 3062 PB te Rotterdam

Omschrijving geschakelde villa's Groene Wetering 17, 23.

Inleiding:

Twee op het zuiden gesitueerde, in een U-vorm aan elkaar geschakelde, VILLA'S in wit geverfde baksteen en met houten kozijnen. In 1931 ontworpen door architect F.A Eschauzier in Delftse Schooltrant. Opdrachtgevers waren de familie Santman voor de linker villa en de familie Tukker voor de rechter villa. Zij zorgden voor de individuele verschillen bij de opzet van de grotendeels symmetrisch uitgevoerde villa's.

Omschrijving:

Beide villa's, met tussenliggende garages verbonden, bestaan uit drie bouwlagen en een kelder onder een hoog zadeldak voorzien van grijze pannen en met, in het verlengde van de individuele zijgevels, rijzige schoorstenen.

De entrees van beide woningen zijn gespiegeld in de zijgevels en worden bereikt via een brede trap onder een uitkragend garagedak, waarvan de onderzijde een glooiend plafond vormt.

Het van een serre voorziene linkerpand is iets verder teruggerooid dan het rechterpand, dat aan de achterzijde een diepere keuken heeft.

De geleding van de voorgevels wordt vooral bepaald door de strook glas-in-loodvensters met tussenliggende donkere houten luiken, onder een subtiel geprofileerd dakhol met zinken dakgoot en gedecoreerde waterspuwers.

De hoge daken worden aan de voorzijde onderbroken door langgerekte lage dakkapellen: in het linkerpand een drie-ledige dakkapel in het midden van het dak en in het rechterpand een twee-ledige dakkapel links en een drie-ledige dakkapel rechts. Aan de voorzijden bevinden zich trapsgewijs aangelegde terrassen.

In de zij- en achtergevels een meer individuele gevelcompositie.

De zijgevels: (slaap)kamervensters, soms uitkragend met franse balkons en voorzien van glas-in-lood.

De achtergevels: op de verdieping van het rechterpand een balkon met hoge zesledige serredeuren waaronder op de begane grond een glazen deur (naar de pantry) met ruitvormige onderverdeling. Op de begane grond links en op de eerste verdieping rechts bevinden zich nog kleine vierkante vensters. Een bijkeuken-ingang in de achterzijde van de uitbouw.

Het linkerpand bevat één groot twaalfledig venster geheel rechts op de eerste verdieping. Links hiervan kleinere vierkante vensters. Op de begane grond een klein kelderraampje.

Waardering:

Twee geschakelde villa's in Delftse Schooltrant met sobere, doch verfijnde detaillering van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis woonhuizen

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa woonhuizen