Kralingen D 7850
Vijverlaan 71 k1, 3062 HJ te Rotterdam

Omschrijving villa Wagner:

De VILLA WAGNER, deel uitmakend van het complex WAGNERHOF, is een vrijstaand woonhuis van twee bouwlagen op een praktisch vierkante plattegrond met uitbouwen van één bouwlaag met daarop een balkon of erker ter hoogte van de verdieping. De in oorsprong "villa Nuova" genoemde villa is uitgevoerd in eclectische trant en dateert uit circa 1870.

Aan de zuidzijde bevindt zich een uitbouw van één bouwlaag met daarop een balkon met houten balustrade. Op de begane grond is voor de uitbouw bovendien een veranda gevormd door middel van een afdak ondersteund door houten gedecoreerde kolommen. Aan de zuidoosthoek van de villa bevindt zich een torenvormige uitbouw van drie bouwlagen.

De ingang tot de villa is gesitueerd aan de oostzijde onder een luifel met kroonlijst gedragen door twee gedecoreerde kolommen.

De gevel is crème gepleisterd en gedecoreerd met een cordonband en een kroonlijst met voluutvormige consoles en eierlijst. Ter hoogte van de onderzijde van de vensters op de begane grond zijn horizontale groeven in het pleisterwerk aangebracht. Op de begane grond bevinden zich hoge rechthoekige vensters waarvan de bovenste hoeken zijn afgerond, op de eerste verdieping toogvensters met ornamenten centraal op de segmentbogen en in de oostelijke gevel ook een rondlicht met smeedijzeren rozet. Op de zuidoostelijke (afgeschuinde) hoek is voor het venster een smeedijzeren frans balkon aangebracht met geometrische Art Nouveau decoratie. De zeszijdige torenvormige aanbouw heeft op de eerste verdieping twee gekoppelde toogvensters met houten middenzuiltje, op de tweede verdieping kleine gekoppelde toogvensters. De toren wordt afgesloten met een strakke gepleisterde kroonlijst en kantelen op de zes hoeken, waartussen toogvormige tussendelen.

Waardering:

De villa Wagner is van algemeen belang wegens architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde als onderdeel van de (eclectische) villabouw rond de grote en kleine vijver en vertegenwoordigt daarnaast een cultuurhistorische waarde als startpunt voor de ontwikkeling van de Wagnerhof, in de tuin van deze villa.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis woonhuis

Onbekend, ?. ; Stad Rotterdam II