Kralingen D 7804
Kralingen D 7805
Vijverlaan 61, 3062 HJ te Rotterdam
Vijverlaan 63, 3062 HJ te Rotterdam

Omschrijving villa's Lohengrin en Tannhäuser:

Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teetelen, gebouwd in 1904-1906 en deel uitmakend van het complex Wagnerhof, met op de voorgevel de namen "Lohengrin" (linkerpand) en "Tannhäuser" (rechterpand). Geheel links en geheel rechts bevinden zich op de begane grond erkers. Hiertussen zijn de voordeuren gesitueerd, welke voor het kijkglas boven in de deur zijn voorzien van een geometrische smeedijzeren Art Nouveau decoratie, identiek aan de decoratie van het Franse balkon op de zuidoostelijke hoek van de villa Wagner en het smeedijzeren hekwerk rond de kleine vijver.

Boven de ingangen zijn, ter hoogte van de eerste verdieping, hoge smalle ramen aangebracht. De gevel boven de ingangspartij is doorgetrokken tot boven de dakrand in de vorm van twee pilasters met daartussen een getoogd middendeel.

Voor het overige gelden dezelfde kenmerken als beschreven in de complex-omschrijving WAGNERHOF onder monumentnummer 506430.

Waardering:

Dubbele villa, als onderdeel van de Wagnerhof van algemeen belang wegens architectuurhistorische, stedebouwkundige en cultuurhistorische alsook ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Type dubbele villa

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa Type dubbele villa