506438 - Villa Trompenburg
Kralingen D 9103
Honingerdijk 70, 3062 NW te Rotterdam

Omschrijving villa Trompenburg.

Omschrijving:

19e-eeuwse, twee bouwlagen tellende VILLA op een U-vormige plattegrond sinds 1859 genaamd Trompenburg. Opgetrokken in wit gepleisterde baksteen boven een hardstenen plint onder een samenstel van daken, waarvan de hoofdkap (zadeldak) met nok evenwijdig aan de straat.

De in verschillende fasen tot stand gekomen villa heeft een klassieke hoofdvorm: een terugliggend middendeel geflankeerd door twee vooruitstekende, iets hogere zijpaviljoens met erkers. (Aan het linker zijpaviljoen werd rond de eeuwwisseling de erker met bovenliggend balkon toegevoegd, het rechterpaviljoen was oorspronkelijk veel lager en kleiner en kreeg pas bij de uitbreiding de huidige prominente vorm.)

Het middendeel is vijf vensterassen breed en heeft op de begane grond over de hele breedte een plat afgedekte galerij met natuurstenen balustrade waarop paargewijs geplaatste Toscaanse zuilen rusten, die een sober hoofdgestel steunen. (Ook de eclectische vormgeving van de galerij dateert van rond de eeuwwisseling. Oorspronkelijk was de galerij meer gesloten en had een licht hellend zadeldak.)

De ingang bevindt zich in de middelste travee: een rijk gedecoreerde houten deur met aan weerszijden pilasters met palmetbladkapitelen.

Aan weerszijden van de deur twee hoge - tot aan het dak van de galerij doorlopende - rechthoekige houten schuifvensters met natuurstenen dorpels en geprofileerde vensteromlijstingen.

Op de eerste verdieping vijf rechthoekige minder hoge vierruitsschuifvensters eveneens met natuurstenen dorpels en geprofileerde omlijstingen. Hierboven een cordonband en een omlopende kroonlijst. Het zadeldak wordt links en rechts onderbroken door twee rechthoekige dakkapellen omlijst door pilasters met kapitelen en bekroond door driehoekige frontons. Het rechter paviljoen heeft een plat dak en een veelhoekige, stenen erker van twee bouwlagen. Onder de vensters doorlopende waterlijsten en tussen de verdiepingen een cordonlijst. Aan de bovenzijde een geprofileerde kroonlijst.

Het linker paviljoen wordt beëindigd door een fronton met in het timpaan een rozet. Aan de voorzijde een met afgeschuinde hoeken uitgebouwde serre met bovenliggend balkon voorzien van een eenvoudig houten hek. In de achterliggende gevel op de eerste verdieping balkondeuren.

Waardering:

Karakteristieke neo-classicistische villa met eclectische toevoegingen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook uit oogpunt van de pre-stedelijke ontwikkeling van Kralingen als vestigingsgebied voor buitenverblijven; hoofdonderdeel van het complex Villa Trompenburg.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats