Diepenheimseweg 1, 7471 LW te Goor

Inleiding

VILLA, thans deel uitmakend van het gemeentehuis, gebouwd in 1880. In 1954 is de villa gemeentehuis geworden, bij deze gelegenheid is het interieur enigszins gewijzigd.

Het gemeentehuis is uitgebreid met een aanbouw. Deze sluit aan op de begane grond van de oostgevel. Deze uitbreiding is voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. In de zuidgevel is in het venster linksonder een deur aangebracht. De westgevel aan de straatzijde is intact gebleven.

De villa is uitgevoerd in eclecticistische stijl. De horizontale gevelindeling is klassicistisch, details zoals de profiellijsten zijn in neo-Lodewijk XIV stijl uitgevoerd. De villa is markant gelegen in het oudste deel van Goor.

Omschrijving

De villa is vanuit een vierkante plattegrond opgetrokken uit gepleisterde baksteen over twee bouwlagen en bekroond met een afgeknot schilddak, gedekt met hollandse geglazuurde pannen. Aan de noordzijde een uitbouw over twee verdiepingen, op de begane grond rond afgesloten, met vensters die de ronding volgen. Horizontale gevelverdeling d.m.v. pilasterstelling en waterlijsten. Op de begane grond pilasters in gestuct blokverband en vensters met rondboog bovenlichten met radiale roedenverdeling binnen profiellijsten. De sluitstenen van de profiellijsten op de begane grond dragen de waterlijst, een fries met rosetmuurankers, die de verdiepingen scheidt. Op de verdieping gecanneleerde pilasters met basement en samengestelde kapitelen. In alle gevels op de verdieping segmentboog vensters met kruiskozijnen binnen profiellijsten met kuifje. Muurdammen voorzien van blindnissen d.m.v. in stuclijsten.

De gevels worden beëindigd door een kroonlijst met bloktand en eierlijst.

In de noordgevel bevindt zich de entree, voozien van een dubbele deur, waarin glas-in-lood vensters met florale motieven zijn aangebracht achter smeedijzeren deurijzers.

Op de verdieping bevinden zich in de westgevel cartouche vensters. Het dakschild boven de westgevel is voorzien van een dakkapel met een driehoekig fronton op pilasters.

De vertrekken van de villa zijn gegroepeerd rond een centrale hal. In deze hal zijn rijk bewerkte houten lambriseringen en deurposten aangebracht in eclectische stijl. De vloeren zijn bedekt met marmer. In de hal bevindt zich een oude klok. Speciale aandacht verdienen verder de huidige burgemeesterskamer, met houten lambrisering en schouw en geometrische plafondindeling, en de toiletten met Victoriaans sanitair en tegellambrisering.

Bij de ingebruikname als gemeentehuis in 1954 is op de verdieping een glas-in-lood venster aangebracht. Veel meubilair dateert eveneens uit deze periode.

De villa is van belang vanwege:

- de cultuurhistorische waarde omdat zij gebouwd is als stadsvilla en sinds 1954 functioneert als gemeentehuis voor de gemeente Goor.

- de architectonische waarde omdat het een nagenoeg gaaf en rijk uitgevoerd voorbeeld vormt van een rond 1880 vooral in de grote steden veel voorkomende architectuurstijl, die in Twente vooral in de steden langs de IJssel voorkomt.

- de redelijke gaafheid van het object, met name het interieur van enkele hoofdvertrekken dat ongewijzigd is gebleven.

- de markante ligging tegen het oude centrum van Goor aan.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis villa