506445 - Herman Dijkstra
Midwolda M 146
BY Reinste Abdenaweg 1, Midwolda

Omschrijving complexonderdeel 2

Inleiding

TUIN in Engelse Landschapsstijl. 'Slingertune' (slingertuin), aangelegd omstreeks 1858, tegelijk met de nieuwbouw van het voorhuis. De ontwerper van de tuin is tot op heden onbekend.

Ten westen van de tuin ligt een verharde en met lindebomen beplante oprijlaan, die wellicht ook dateert uit het midden van de 19de eeuw.

Omschrijving

De tuin die voor de boerderij is gelegen en die aan alle zijden wordt begrensd door een sloot, bestaat uit een moes- en een siertuingedeelte met grillig gevormde waterpartij, waarvan het (van oude afbeeldingen nog bekende) padenbeloop in de loop der tijden door gras is vervangen. Een niet meer gehee l authentiek bruggetje met vermoedelijk nog tweede helft 19de-eeuws ijzeren spijlenhek verbindt de landschapstuin met de door een beukenhaag en een sloot begrensde binnentuin die direct aan het voorhuis grenst. Aan de oost- en westzijde van de boerderij ligt een beukenhaag.

De eigenlijke slingertuin bestaat uit een gazon met verhoogde zijkanten, dat oorspronkelijk werd doorsneden door een aantal (thans met gras bedekte) slingerpaden die langs en rondom een grillig gevormde vijverpartij liepen. De beplanting omvat thans onder meer populier, esdoorn, es, (wintergroene) hulst, beuk en 'bloeibomen' zoals magnolia en Kaukasische vleugelnoot; voorts monumentale en gevarieerde beplanting naast de boerderij (bruine beuk en esdoorn) en op het voorterrein (treurbeuk en bruine beuk); de laatse twee solitairen zijn ook voor de Hoofdweg van groot visueel belang.

Slingertuin of 'slingertune' van algemeen cultuur- en tuinhistorisch belang:

- wegens de in essentie bewaarde karakteristieke midden 19de- eeuwse vo rmgeving met de kenmerken van de Engelse Landschapsstijl;

- als redelijk gaaf bewaard, kenmerkend en inmiddels zeldzaam geworden voorbeeld van indertijd in het Oldambt gangbare boerentuin ('slingertune');

- wegens het voor de tijd van ontstaan kenmerkende sortiment aan (inmiddels zeer monumentaal uitgegroeide) bomen en andere beplanting;

- wegens de relatie met de qua interieur en exterieur zeer gave boerderij met bijbehorende opstallen;

- wegens de visuele betekenis van tuin en monumentale beplanting voor de Hoofdweg.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin boerentuin