Kuinre B 893
Henric de Cranestraat 24 A, 8374 KP te Kuinre

Inleiding

Schuur rond 1900 in traditionele trant gebouwd als opslagloods voor de plaatselijke Coöperatieve Landbouwvereniging.

Omschrijving

Vanuit rechthoekige plattegrond opgetrokken langwerpig bakstenen gebouw onder met gegolfde Friese pannen gedekt zadeldak. Bijna identieke symmetrische kopgevels met licht getoogde dubbele inrijdeuren met gietijzeren deurpanelen; op de zolderverdieping vensters met afgeronde bovenhoek. Zuidgevel met halfronde gietijzeren vensters en staafankers. De noord-gevel is blind. Eén topgevel heeft een dakoverstek. Vermoedelijk is dit aan de andere kant verdwenen. Het pand ligt heel beeldbepalend in het hart van het dorp aan het open terrein tegenover de kerk.

Waardering

Vanwege de vormgeving en het beeldbepalend karakter heeft het pand architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. Het is historisch van groot belang voor Kuinre en omgeving vanwege de oorspronkelijke functie. Het is zeldzaam vanwege de aan de functie gerelateerde vorm.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Goederenloods