Graft-De Rijp F 563
Noordeinde 16, 1485 EV te Noordeinde

Omschrijving

De voormalige PASTORIE is gebouwd op rechthoekig grondvlak en bestaat uit één bouwlaag van paarsrode baksteen in kruisverband, onder schilddak met zwart geglazuurde Hollandse pannen aan de voorzijde (W) en grijze Hollandse pannen aan de achterzijde (O).

Zowel in het voor- als in het achterdakschild bevindt zich in het midden een dakkapel die later is toegevoegd.

De voorgevel (W) met houten gootlijst is symmetrisch ingedeeld en bevat twee zesruits schuiframen ter weerszijden van de voordeur met levensboom in bovenlicht. Rechtsonder in de voorgevel is een gedenksteen aangebracht met daarop de eerste steen legging (1862) vermeld.

De achtergevel (O) bevat onder meer drie zesruits ramen en een deur in het midden.

De zijgevel aan de zuidzijde bevat links een zesruits schuifraam en rechts in oorsprong eenzelfde raam. (Bij dit raam en bij de ramen in de achtergevel is het onderste schuifraam omstreeks 1900 door een openslaand raam vervangen.)

De noorderlijke zijgevel is blind.

Waardering

De voormalige pastorie van de v.m. Doopsgezinde Vermaning is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het pastorie-complex.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)