Graft-De Rijp F 560
Bij Noordeinde 18, 1485 EV te Noordeinde

Inleiding

Ten noordoosten van de kerk bevindt zich een WATERPUT. Via een goot van het kerkgebouw werd regenwater vanaf het kerkdak in de put opgevangen.

Omschrijving

De waterput is opgebouwd uit baksteen, voorzien van een hardstenen afdekplaat met geperforeerde ijzeren deksel. Aan de noordzijde bevindt zich een gietijzeren pomp; aan de westzijde een ingemetseld kruis van witte geglazuurde steen.

Waardering

De waterput is van belang als historisch-functioneel onderdeel van het Vermaning-complex. Tevens heeft de waterput cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie ten behoeve van de gemeentelijke watervoorziening, en vanwege de gaafheid en zeldzaamheid van het bouwtype.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Waterput