Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506484
Complexnummer
506480 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82698/101
Kadastrale aanduiding
Graft-De Rijp F 560
Noordeinde 20, 1485 EV te Noordeinde

Omschrijving

Inleiding

KOSTERSWONING van de Doopsgezinde Gemeente te Graft-Noordeinde, in 1881 gebouwd ten noorden van de Doopsgezinde Vermaning uit 1874 (Noordeinde 18) in traditioneel-ambachtelijke, streekeigen bouwtrant.

Omschrijving

De kosterswoning is gebouwd op rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde (O) een uitbouw, die van ondergeschikte betekenis is.

De woning bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak met zwart geglazuurde pannen. De voorgevel (W) heeft een klokvormig houten voorschot (vernieuwd) met in het midden een zesruitsschuifvenster. De pui is opgetrokken uit baksteen in halfsteens verband op gecementeerde plint en bevat twee zesruitsschuifvensters naast een deur met levensboom in bovenlicht. Voor de deur is een stoep geplaatst. De zijgevels bestaan uit horizontale houten delen (rabat) op een bakstenen plint. Langs de zijgevels en de achtergevel is een houten goot op klossen aangebracht.

De achtergevel (O) is eveneens geheel van hout op een bakstenen plint. De pui bestaat uit horizontale delen (rabat) met een zesruits raam en een deur (welke door een aanbouw aan het zicht is onttrokken), de geveltop uit verticale delen (rabat) met in het midden in oorsprong een luik met een drie-ruits bovenlicht. De geveltop is tevens voorzien van windveren en een makelaar.

Waardering

De kosterswoning is van algemeen belang uit architectuur- en cultuur-historisch oogpunt, vanwege de grotendeels gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en detaillering, het materiaalgebruik en als historisch-functioneel onderdeel van het Vermanings-complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506480. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kosterswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1881
1881
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing