Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506488
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82698/34
Kadastrale aanduiding
De Rijp B 1561
Bij Rechtestraat 54, 1483 BE te De Rijp

Omschrijving

Inleiding

TUINHUIS, gesitueerd achter woonhuis Rechtestraat 54, gelegen aan de noordzijde van de straat in de dorpskern van De Rijp. Het tuinhuis is gebouwd tussen 1832 en 1881, waarschijnlijk omstreeks het bouwjaar van het woonhuis: 1866.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond uit horizontale rabatdelen opgetrokken tuinhuis, afgesloten door een met rode oude Hollandse pannen bedekt zadeldak, waarvan de noklijn noord-zuid is gericht. Aan de zuidzijde is het ver overstekende dak voorzien van een ingekeepte decoratieve windveer. De voorgevel (Z) bevat op de begane grond twee vier-ruits vensters met halfrond bovenlicht met straalsgewijze roedenverdeling in geprofileerde kozijnen. In de topgevel bevindt zich een identiek venster. In de linker zijgevel (W) is links van een deur een twintig-ruits schuifvenster geplaatst. Aan de achterzijde (N) bevindt zich een laaddeur in de top. De rechter zijgevel (O) is blind.

Waardering

Het tuinhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype en de gaafheid van hoofdvorm en detaillering.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1832
1881
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing