Graft-De Rijp F 638
Dorpsstraat 58, 1484 EL te Graft

Inleiding

TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd in 1918 in opdracht van het provinciale electriciteitsnet naar het ontwerp van architect J.B. van Loghem in rationele bouwtrant. Het transformatorgebouw is vrijstaand gesitueerd op de rooilijn aan de noordzijde van de Dorpsstraat in Graft. Tijdens de restauratie in 1990 werden er zinken bakgoten met houten fries en zinken hemelwaterafvoeren met gietijzeren ondereinden aangebracht.

Omschrijving

Het transformatorgebouw is als een torenachtig volume opgetrokken uit rode baksteen onder zadeldak tussen topgevels met uitgemetselde schouders, bedekt met rode Hollandse pannen en met de noklijn haaks op de weg. Op de punt zijn de topgevels en de deklijst uitgevoerd in hardsteen. De vensteropeningen zijn geplaatst tussen rollagen. De ventilatieopeningen onder rollaag in de plint zijn voorzien van een rooster. De plint wordt afgesloten door een rollaag. De voorgevel (Z) heeft een asymmetrische indeling met op de begane grond aan de linkerzijde stalen deuren onder rollaag in een uitgemetselde omlijsting waarboven een tableau met gele geglazuurde tegels met de letters PEN van groene geglazuurde tegels in een omlijsting van groene geglazuurde tegels met rollaag boven en onder. Aan de rechterzijde zijn drie lange openingen voorzien van glazen bouwstenen. Op de verdieping is aan de linkerzijde een houten deur geplaatst onder rollaag met daarboven een opening met een dubbele rij glazen bouwstenen. Aan de rechterzijde zijn drie lange openingen voorzien van glazen bouwstenen. In de topgevel is een sieranker geplaatst. De linker zijgevel (W) bevat op de verdieping aan de rechterzijde twee lange openingen met glazen bouwstenen en aan de bovenzijde drie dichtgezette openingen. De rechter zijgevel (O) bevat op de begane grond links en rechts een lange opening met glazen bouwstenen. De achtergevel (N) bevat op de begane grond aan de rechterzijde drie lange openingen met glazen bouwstenen, een ventilatieopening en een anker op ankerplaat in de topgevel.

Waardering

Het transformatorgebouw is van algemeen belang vanuit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een vrij zeldzaam type transformatorstation uit het eerste kwart van de 20ste eeuw in rationele bouwtrant. Tevens is het van belang als onderdeel uit het oeuvre van architect J.B. van Loghem.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

restauratie