506497 - Nooit Gedacht
Uithoorn C 4486
Uithoorn C 4487
Boterdijk 79, 1424 ND te De Kwakel
Boterdijk 77, 1424 ND te De Kwakel

Omschrijving

De noord-zuid georiënteerde vrijstaande LANGHUISBOERDERIJ is één bouwlaag hoog en bestaat uit een woonhuisgedeelte aan de noordzijde en een stalgedeelte aan de zuidzijde. Het geheel is opgetrokken in rode baksteen op een donkerrode bakstenen plint en wordt gedekt door een rieten zadeldak met overstek. De noklijn is met pannen gedekt.

De voorgevel (N) bezit op de begane grond drie getoogde houten T-schuifvensters met ter weerszijden daarvan houten luiken. De gebogen strekken boven de vensters bezitten een kunststenen sluitsteen. In de noordoosthoek bevindt zich onder het woonhuisgedeelte een kaaskelder. In de voorgevel is dit zichtbaar door middel van een keldervenster met houten luiken onder het linker raam. In de geveltop van de voorgevel bevindt zich een in drieën geleed houten venster, waarbij het middelste deel een vierruits schuifvenster bevat en bovenlangs halfrond wordt beëindigd. Langs de daklijst bevinden zich geschulpte houten windveren en in de geveltop is een houten topgevelvulling aangebracht. Op de voorgevel die is versierd met enkele gietijzeren siermuurankers is de naam "Nooit Gedacht" aangebracht.

De linkerzijgevel (O) bevat van noord naar zuid: één keldervenster met houten luiken ter hoogte van de kaaskelder, twee houten T-schuifvensters met getoogde bovendorpels en houten luiken, één houten deur met glazen bovenlicht, twee ijzeren stalvensters, één houten deur en wederom twee ijzeren stalvensters.

De westelijke zijgevel bezit van noord naar zuid: drie houten T-schuifvensters met getoogde bovendorpel. Twee van de drie vensters bezitten ter weerszijden houten luiken. Voorts bevinden zich in deze westgevel twee nieuwe vensters, één houten deur en aan de zuidzijde vier ijzeren stalvensters.

De achtergevel (Z) van de boerderij bezit op de begane grond drie houten deuren, waarbij de middelste een zesruits glazen bovenlicht heeft. Ter weerszijden van de middelste deur is een vierruits houten venster in de gevel geplaatst. In de geveltop bevindt zich een halfrond venster met ijzeren roedenverdeling. Langs de daklijst van de achtergevel bevinden zich gladde houten windveren.

In alle gevelzijden van de boerderij bevinden zich rondom ijzeren muurankers.

Waardering

De langhuisboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex "Nooit Gedacht" en als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een langhuisboerderij uit het begin van de 20ste eeuw op het Noordhollandse platteland in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij