Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506500
Complexnummer
506497 - Nooit Gedacht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82673/139
Kadastrale aanduiding
Uithoorn C 3997
Bij Boterdijk 77, 1424 ND te De Kwakel

Omschrijving

Omschrijving

Het één bouwlaag hoge vrijstaande STALGEBOUW ligt ten oosten van de boerderij en is noord-zuid georiënteerd. Het stalgebouw is opgetrokken in rode baksteen op een donkerrode bakstenen plint en wordt gedekt door een zadeldak bekleed met grijze kruispannen.

De voorgevel (N) bezit op de begane grond dubbel openslaande houten staldeuren. Ter weerszijden van deze staldeuren bevindt zich elk een ijzeren getoogd stalvenster. In de geveltop van deze noordgevel bevindt zich een venster met ijzeren roedenverdeling en halfronde beeïndiging bovenlangs. De geveltop wordt afgesloten door gladde houten windveren.

De westelijke zijgevel bezit van noord naar zuid: één ijzeren stalvenster, twee houten deuren met bovenlichten, twee ijzeren stalvensters, één houten deur met bovenlicht en één ijzeren stalvenster. De houten deuren bezitten fraaie smeedijzeren gehengen.

De oostelijke zijgevel bezit van noord naar zuid: één ijzeren stalvenster, één houten deur en drie ijzeren stalvensters.

De achtergevel (Z) is blind op een houten luik in de geveltop na. Ook hier wordt de geveltop afgesloten door gladde houten windveren.

Waardering

Het stalgebouw is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex "Nooit Gedacht" en als typerend voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuws stalgebouw op het Noordhollandse platteland in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506497. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1901
1901
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing