Uithoorn C 1456
Bij Boterdijk 91, 1424 ND te De Kwakel

Inleiding

Voormalige WAGENSCHUUR met paardenstal, behorend bij het boerderijcomplex "Leeuwarden". Het object dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw en is gelegen ten westen van de langhuisboerderij.

Omschrijving

De wagenschuur op rechthoekige grondslag is opgetrokken in machinaal gevormde baksteen en gedekt door een zadeldak met Hollandse pannen. De noklijn staat loodrecht op de Boterdijk.

De voorgevel (N) is rijk versierd en heeft dubbele, getoogde wagendeuren, geflankeerd door twee rondbogige vensters en in de top een ijzeren oculus met bloemvormige onderverdeling. Afwisselend rode en gele bakstenen sieren het omsluitend metselwerk. Gesneden houten windveren met à-jourwerken een gevelmakelaar sluiten de gevel af.

De linker zijgevel (O) duidt met drie deuren van stijl- en regelwerk op een indeling van het gebouw in drie ruimten: de wagenschuur, een paardenstal en een opslaghok. Elke ruimte wordt verlicht door een getoogd, gietijzeren stalraam.

De rechter zijgevel (W) grenst aan de rand van het kavel en is voorzien van twee, eveneens getoogde, gietijzeren stalramen.

De achtergevel (Z) heeft een daklijst met een makelaar.

Waardering

De voormalige wagenschuur met paardenstal is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van boerderijcomplex "Leeuwarden" en als voorbeeld van een 19de-eeuwse wagenschuur in rijke streek-eigen bouwtrant op het Noordhollandse platteland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)