Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506504
Complexnummer
506501 - Leeuwarden
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82673/118
Kadastrale aanduiding
Uithoorn C 1456
Bij Boterdijk 91, 1424 ND te De Kwakel

Omschrijving

Inleiding

Gietijzeren TOEGANGSHEK, geplaatst op de dam over de wegsloot, gelegen op het meest noordelijke deel van het erf van het boerderijcomplex.

Omschrijving

Dubbel gietijzeren toegangshek, bestaande uit twee in de dam verankerde pijlers met daartussen een naar binnen openslaand dubbel hek en aan de buitenzijde van de pijlers een kleine hekvleugel. De pijlers zijn voorzien van een verticale profilering, horizontale banden en een bolvormige decoratieve bekroning. Het dubbele hek heeft deels spijlen met gedraaide punten, deels spijlen met lelie-achtige topdecoratie. De hekvleugels aan de buitenzijde zijn voorzien van grote smeedijzeren krullen.

Waardering

Het hek is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van boerderijcomplex "Leeuwarden" en als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse erfafscheiding.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506501. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1894
1894
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing