Schermer U 584
Ursemmerweg 4, 1646 WN te Ursem gem. S

Inleiding

Aan noordzijde van de Ursemmerweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd rond 1880.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij met staartstuk aan de achterzijde (N). De boerderij heeft een schilddak met de noklijn haaks op de weg. Boven het staartstuk gaat het schilddak over in een zadeldak. De daken hebben zwarte Hollandse pannen.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met overstek boven de woning (N). De woning bevindt zich aan de zuidzijde (voorzijde) van het vierkant.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De voorgevel en de beide zijmuren van het woninggedeelte hebben een gecementeerde plint. Het muurwerk wordt, met uitzondering van de achterzijde, afgesloten met een houten kroonlijst.

De voorgevel (Z) is symmetrisch, telt zeven vensterassen en wordt door vier lisenen verdeeld in drie traveeën, waarvan de middelse travee drie vensterassen telt. De middelste travee heeft in de centrale vensteras een deur met getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een getoogd zesruits schuifvenster. Boven de middelste travee - en hiervan door de genoemde kroonlijst gescheiden - bevindt zich een hoog opgetrokken dakkapel onder flauw hellend zadeldak met rijk gesneden windveren en gootlijsten. De dakkapel heeft een zesruits schuifvenster met driehoekige bovenzijde.

De flankerende traveeën hebben elk twee getoogde zesruits schuifvensters.

De rechterzijde (O) heeft in het woninggedeelte (nabij de voorgevel) twee getoogde zesruits schuifvensters en een dubbele paneeldeur met gedeeld bovenlicht. Het hierop aansluitende stalgedeelte en het in het verlengde hiervan gelegen muurwerk van het staartstuk heeft een reeks van zes getoogde ijzeren stalvensters.

De linkerzijde (W) bevat in het woninggedeelte drie zesruits schuifvensters. De darswand heeft nog een getoogd ijzeren stalvenster. Het overige deel van de darswand is evenals de achterzijde door aanbouw gewijzigd.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van rijke landelijke bouwkunst uit de late 19de-eeuw. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de prominente landschappelijke situering.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Noordhollandse type

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij