Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506513
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
8493/8
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alkmaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Grootschermer
X-Y coördinaat: 
118655 - 511316

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In eclectische trant gebouwd WOONHUIS, als type ook wel aangeduid met rentenierswoning. Het woonhuis staat aan de oostzijde van het Noordeinde en wordt hiervan door een ijzeren hek gescheiden. Het woonhuis heeft een gevelsteen met het jaartal 1872.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd en ten dele onderkelderd woonhuis met lijstgevel. Het woonhuis bestaat uit één bouwlaag onder schilddak bedekt met zwarte platte Friese pan en met de noklijn evenwijdig aan de weg. De beide nokpunten hebben een gemetselde schoorsteen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen.

De voorgevel (O) is symmetrisch van opzet, telt vijf vensterassen, heeft een gepleisterde plint en een gepleisterd fries met houten kroonlijst. De architectonische nadruk ligt op de middenpartij. Deze middenpartij heeft een geblokte liseen aan weerszijden van de centrale ingang. Deze ingang bestaat uit een paneeldeur met bovenlicht. Voor de deur ligt een stoep in hardsteen. Boven de ingang - en hiervan door genoemd fries en kroonlijst gescheiden - bevindt zich een hoog opgemetselde dakkapel onder flauw hellend zadeldak met gesneden windveren en gootlijsten. Het muurwerk van de dakkapel is gepleisterd met schijnvoegen. Op de beide hoeken bevinden zich lisenen met verticale spaarvelden. De dakkapel heeft een zesruits schuifvenster. De geveldelen aan weerszijden van de middenpartij hebben elk twee zesruits schuifvensters. Alle kozijnen in de voorgevel hebben afgeronde bovenhoeken.

De rechterzijgevel (Z) heeft nabij de voorgevel een zesruits schuifvenster en nabij de achtergevel een negenruits schuifvenster. De linkerzijgevel (N) is grotendeels blind en voorzien van twee kleine, niet oorspronkelijke vensters. De symmetrisch ingedeelde achtergevel heeft twee zesruits schuifvensters en een centrale paneeldeur met glaspaneel en bovenlicht met oorspronkelijke levensboom. De deur wordt bereikt via een houten trap met drie treden. Onder het linker schuifvenster (Z) bevindt zich een keldervenster. De kozijnen van genoemde vensters en deur volgen in de bovenzijde van het kozijn de getoogde onderzijden van de strekken.

Het interieur heeft nog de oorspronkelijke indeling. De kamer rechts (Z) van de centrale middengang heeft een oorspronkelijke schoorsteenmantel.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van plattelandsarchitectuur uit de 19de-eeuw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNoordeinde801843 JKGrootschermer

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
SchermerV605

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Rentenierswoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18721872exactvervaardiging