Schermer V 605
Noordeinde 80, 1843 JK te Grootschermer

Inleiding

In eclectische trant gebouwd WOONHUIS, als type ook wel aangeduid met rentenierswoning. Het woonhuis staat aan de oostzijde van het Noordeinde en wordt hiervan door een ijzeren hek gescheiden. Het woonhuis heeft een gevelsteen met het jaartal 1872.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd en ten dele onderkelderd woonhuis met lijstgevel. Het woonhuis bestaat uit één bouwlaag onder schilddak bedekt met zwarte platte Friese pan en met de noklijn evenwijdig aan de weg. De beide nokpunten hebben een gemetselde schoorsteen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen.

De voorgevel (O) is symmetrisch van opzet, telt vijf vensterassen, heeft een gepleisterde plint en een gepleisterd fries met houten kroonlijst. De architectonische nadruk ligt op de middenpartij. Deze middenpartij heeft een geblokte liseen aan weerszijden van de centrale ingang. Deze ingang bestaat uit een paneeldeur met bovenlicht. Voor de deur ligt een stoep in hardsteen. Boven de ingang - en hiervan door genoemd fries en kroonlijst gescheiden - bevindt zich een hoog opgemetselde dakkapel onder flauw hellend zadeldak met gesneden windveren en gootlijsten. Het muurwerk van de dakkapel is gepleisterd met schijnvoegen. Op de beide hoeken bevinden zich lisenen met verticale spaarvelden. De dakkapel heeft een zesruits schuifvenster. De geveldelen aan weerszijden van de middenpartij hebben elk twee zesruits schuifvensters. Alle kozijnen in de voorgevel hebben afgeronde bovenhoeken.

De rechterzijgevel (Z) heeft nabij de voorgevel een zesruits schuifvenster en nabij de achtergevel een negenruits schuifvenster. De linkerzijgevel (N) is grotendeels blind en voorzien van twee kleine, niet oorspronkelijke vensters. De symmetrisch ingedeelde achtergevel heeft twee zesruits schuifvensters en een centrale paneeldeur met glaspaneel en bovenlicht met oorspronkelijke levensboom. De deur wordt bereikt via een houten trap met drie treden. Onder het linker schuifvenster (Z) bevindt zich een keldervenster. De kozijnen van genoemde vensters en deur volgen in de bovenzijde van het kozijn de getoogde onderzijden van de strekken.

Het interieur heeft nog de oorspronkelijke indeling. De kamer rechts (Z) van de centrale middengang heeft een oorspronkelijke schoorsteenmantel.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van plattelandsarchitectuur uit de 19de-eeuw.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning