Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506514
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/149
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Brouwershaven O 160
Brouwershaven N 1
Middenschouwen H 1030
Middenschouwen A 1062
Middenschouwen H 1029
Middenschouwen F 675
Middenschouwen G 619
Middenschouwen G 620
Scharendijke, Op de oude zeedijk langs het Grevelingenmeer van het koepeltje ten westen van Scharendijke tot de haven van Den Osse

Omschrijving

Inleiding

Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van het koepeltje ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapjes- en spijkerglooiing.

Dit tussen 1906 en 1916 aangebrachte dijkverhogingssysteem met betonmuurtjes werd ontwikkeld door ir. R.R.L. de Muralt van het Waterschap Schouwen. De stormvloed van 1906 was de directe aanleiding voor het ontwerpen van dergelijke dijkverhogingswerken.

Omschrijving

De dijkverhoging bestaat uit langwerpige betonnen muurplaten van variërende hoogte, voorzien van een voet, die flexibel met elkaar zijn verbonden door muurlijsten met sponningen.

Aan de waterzijde van de Langendijk worden de betonmuurtjes gecombineerd met een zogenaamde trapjesglooiing, eveneens volgens systeem de Muralt. Deze trapjesglooiing bestaat uit betonnen trapvormige elementen tussen betonnen stroken.

Net ten oosten van de Kuijerdamseweg en ter hoogte van de Dijkstraat zijn aan de landzijde trapjesglooiing en zogenaamde spijkerglooiing aanwezig.

De spijkerglooiing bestaat uit betonnen tegels, die door een betonnen paal met het dijklichaam worden verankerd.

Aan de landzijde ter hoogte van de Ravensweg een gedenkplaat met jaartal 1908.

Ter hoogte van Scharendijke wordt de muur onderbroken door de haveningang uit 1901.

Onder de bescherming vallen eveneens de natuurstenen dijknummerpaaltjes met wit geschilderde, afgeronde top, vanaf het westelijke uiteinde van de muur tot aan de haven aan de waterzijde staand en vanaf nr. 2 nummerend; ten oosten van de haven aan de landzijde staand.

Waardering

Forse, vrijwel ononderbroken reeks dijkverhogingselementen, gedeeltelijk gecombineerd met een trapjesglooiing en een spijkerglooiing. Karakteristiek object voor de Zuidnederlandse eilanden. Van cultuurhistorische en zeldzaamheidswaarde en van visueel belang voor het landschap. Materiaaltechnisch van belang vanwege vroeg en uitgebreid gebruik van geprefabriceerde betonelementen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Dijk betonnen dijkverhoging

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1916
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Muralt, R.R.L. De, ir. ; Zeeland
ingenieur