Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506575
Complexnummer
506569 - Begraafplaats Tongerseweg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82662/93
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Maastricht K 4562
BY Tongerseweg 292, Maastricht

Omschrijving

Inleiding

GRAFMONUMENT Gericke van Herwijnen-De Salis, 1843-1873, bestaande uit een combinatie van een antieke sarcofaag en een tempelfront, omgeven door een eenvoudig smeedijzeren hekwerk.

Omschrijving

Hardstenen graftombe in de vorm van een antieke sarcofaag, de zijden bekroond door frontons, de hoeken door acroteria. Inscriptie op de lange voorzijde: "Ter nagedachtenis van Jonkheer Gericke van Herwijnen Staatsraad Gouverneur van het Hertogdom Limburg". Op de lange achterzijde: "Geb. den 23 februari 1785, overleden 19 november 1845". Op de korte zijde in hoogreliëf een schedel en gekruiste doodsbeenderen. Op de korte achterzijde in hoogreliëf een grafkrans.

Naast de sarcofaag een witmarmeren grafmonument op een hoog hardstenen basement. Dit monument is opgebouwd als een tempelfront: vier hoekpijlers met dorische kapitelen, kroonlijst, frontons, acroteria. Tussen de achterste hoekzuilen een staande marmerplaat met aan de bovenzijde in hoogreliëf de familiewapens van Gericke van Herwijnen en van De Salis Soglio, waaronder een inscriptie op spreukband: "Hier rust de hoogwelgeboren vrouwe Catharina Baronesse de Salis Soglio. Echtgenoote van den HoogWelGeboren Heer Jonkheer Gericke van Herwijnen in leven Staatsraad Gouverneur van het Hertogdom Limburg geboren den 16. april 1806 overleden te Maastricht den 31. mei 1875".

Waardering

Beide grafmonumenten zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de vormgeving, de esthetische kwaliteiten, de ornamentiek en het materiaalgebruik. De grafmonumenten vormen een zeer belangrijk onderdeel van de begraafplaats aan de Tongerseweg en hebben als zodanig een historisch ruimtelijke relatie met de aanleg van de begraafplaats. Beide gedenktekens zijn in hoge mate gaaf en beschikken over een hoge mate van typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506569. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1843
1873
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
stijlzuiver