Maastricht B 5429
Bij Abtstraat 2, 6211 LS te Maastricht

Omschrijving

Voormalig nonnenklooster Calvarienberg. Tegenwoordig psychiatrische inrichting. Van de oude stichting bestaan o.a. nog een gedeelte uit 1671 en de kapel uit 1710 met aan de westzijde een pilastergevel, die grotendeels is ingebouwd. Verder is er een gedeelte in neoclassicistische trant van het in 1821 gebouwde ziekenhuis.

Inleiding

Neo-Gotisch ADMINISTRATIEGEBOUW, in 1857 gebouwd naar een ontwerp van architect Charles Weber in opdracht van het Burgerlijk Armbestuur. Het administratiegebouw vormde een onderdeel van het Calvariënberg-complex voor geneeskundige en geriatrische (armen)zorg in Maastricht. Het voormalige administratiegebouw is halfvrijstaand gesitueerd aan de rand van de oude binnenstad.

Omschrijving

Het voormalige administratiegebouw heeft een in lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met grijze, oud-Hollands vernieuwde pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, zandsteen en hardsteen.

Rechthoekige houten vensters met bovenlichten.

Rechthoekige metalen deur van recentere datum.

Beeldbepalend hoekpand met groot bouwvolume, waarvan de lange gevel twaalf vensterassen heeft. Hardstenen plint, bakstenen optrek.

Gevelindeling met behulp van lisenen, centrale bouwdeel bekroond met een trapgevel. Daaronder is de eerste en tweede verdieping gevat in een zandstenen spitsboogomlijsting, met drie- en vierpassen plus een wapenschild. Tussen de lisenen, die zelf uitlopen in kantelen, bevindt zich een muizetanddecoratie. Gevellijsten tussen de bouwlagen. Met uitzondering van de entreepartij beschikken alle twaalf assen over identieke, gekoppelde vensters met bovenlichten. Vensteromlijstingen in baksteen (1e en 3e laag) of zandsteen (2e laag). De gevel in de Calvariestraat heeft blinde vensternissen en een trapgevel met schouderstukken, waarin een drietal boogfriezen en spitsboogvensters.

Het centrale bouwdeel van de achtergevel eveneens bekroond met een trapgevel. Hieronder is de eerste en tweede verdieping gevat in een zandstenen spitsboogomlijsting met drie- en vierpassen.

In de gevel aan Abtstraat drie gevelstenen met resp. de volgende inscripties: Anatole L. Castel, Anna A.S. Castel 1928; Godefroid Cruts-Kerens 1874; Clementine Destouvelles 1858.

Waardering

Het voormalig administratiegebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het voormalig administratiegebouw bezit architectuurhistorische waarden vanwege de bouwstijl, het belang voor het oeuvre van de architect Charles Weber, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarden ontleent het voormalig administratiegebouw aan de situering binnen het beschermde stadsgezicht Maastricht. Het voormalig administratiegebouw is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de relatie met de structurele gaafheid van de stedelijke omgeving. Het object is tevens van belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheidswaarde, waaraan de relatief hoge ouderdom aanzienlijk bijdraagt.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Administratiegebouw
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Verpleeghuis