Maastricht D 4334
Aldenhofpark 5, 6211 LV te Maastricht

Inleiding

VILLA in expressionistische stijl, in 1926 gebouwd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz uit Heerlen, in opdracht van Dr. E. Sträter. De villa is gesitueerd in het Aldenhofpark, tussen de Prins Bisschopsingel en de stadsmuur. De diverse bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De villa heeft een in de dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met twee gekruiste zadeldaken met rode Oud-Hollandse pannen.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen voorzien van pleisterwerk en hardsteen. Rechthoekige houten vensters en deuren met bovenlichten.

Vrijstaande villa, die zich kenmerkt door een geheel gepleisterde optrek in grijs en wit en een onregelmatige gevelindeling. De oostgevel heeft een portiek in de oksel van de noordhoek plus een overhoeks geprojecteerde, rechthoekige, dubbele erker op de zuidhoek. In de middenas bevindt zich een getrapt verspringende schoorsteenpartij. De overige gevels hebben een onregelmatige vensterindeling.

In de frontgevel tweede bouwlaag een loggia met smeedijzeren leuning. In de rechterzijgevel een deur met kleine luifel.

Aan de achtergevel in de eerste bouwlaag een aanbouw met hierop in de tweede bouwlaag een zich over de gehele gevelbreedte uitstrekkend balkon met houten balustrade, deels rustend op een tweetal kolommen. Deze aanbouw dateert uit 1941. In het rechterdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag een overkapt terras.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang: hal met eikenhouten lambrizering met decoratief houtsnijwerk; originele houten trap met leuning doorlopend tot de zolderverdieping; diverse originele houten paneeldeuren.

Waardering

De villa bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de geschiedenis van de architectuur, als specimen van het oeuvre van de architect F.P.J. Peutz en wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp.

Ensemblewaarde ontleent deze villa aan de situering in het Aldenhofpark, een gebied dat stedebouwkundig van groot belang is, dat verbonden is met de ontwikkeling van de stad en dat zich kenmerkt vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen, wegen en wateren. De villa is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. De villa bezit tenslotte architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa

Sträter, dr. E. ; Limburg