Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506613
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
82626/122
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
177336 - 317621

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS-MAGAZIJN in een door de Art Nouveau beïnvloede bouwstijl, 1906, gesitueerd in de gesloten wand van de Alexander Battalaan. Gebouwd in opdracht van de suikerwarenfabrikant L. van den Eerenbeemt, naar een ontwerp van de Maastrichtse architect C.L.J. Hoogenstraaten.

Omschrijving

Woonhuis met magazijn op U-vormige plattegrond. Deels onderkelderd hoofdvolume van drie bouwlagen onder zadeldak met muldenpannen, bakgoot op klossen en decoratieve smeedijzeren consoles, dakkapel. Uitbouwen van drie en twee lagen onder platte daken aan de achtergevel, gegroepeerd rond een oorspronkelijk open binnenplaats.

Symmetrische voorgevel met drie vensterassen. Hardstenen poortplint met lijsten en schoenschrapers. Vierdelige, hoefijzervormige magazijnpoort van later datum, waarin tevens de woonhuistoegang. Deze poort, oorspronkelijk een open opvaart, wordt omgeven door een wit gesausde florentijnse boog en bekroond door een halfrond balkon met smeedwerkbalustrade. De onderzijde van de balkonvloer is voorzien van een gestileerde afbeelding van een mensenhoofd. Dit balkon is toegankelijk via een rechthoekige dubbele houten deur met vierruits bovenlicht, aan weerszijden geflankeerd door een T-venster met drieruits bovenlicht. De vensters van de tweede laag hebben afgeschuinde lateien in een gestucte lijst die de bovenlichten van de tweede laag, het geveldeel tot aan de vensterdorpels van de derde laag en de venstertraceringen van de derde laag omvat. Gepleisterde aanzetstenen in de segmentboog van de derde laag, waaronder een drietal vensters met kleine roedeverdeling in een verdiepte vensterlijst. Het middenvenster is verticaal ingedeeld. Alle venster- en deurkozijnen zijn vernieuwd naar het oorspronkelijke model. Rode bakstenen optrek met gestileerde hardstenen dorpels, segmentboog, smeedijzeren sierankers en gestucte gevelschouderstukken. Grauwbruine bakstenen achtergevels, segmentboogvormige houten vensterkozijnen in diverse geledingsvormen.

De achtertuin wordt omgeven door een bakstenen muur met steunberen.

In het INTERIEUR is de indeling van het magazijn geheel gewijzigd vanwege het weghalen van de binnenmuren, de oorspronkelijk open binnenplaats is voorzien van een overkapping. De woonverblijven op de verdiepingen zijn grotendeels nog voorzien van de oorspronkelijke indeling. Hierin zijn onder meer van belang de stucrozetten, stuclijsten, marmeren haardpartijen, paneeldeuren in lijsten, gangboog met stucconsoles, terrazzovloer ingelegd met mozaïek in gang, bewerkte houten trappenhuisbalustrade.

Waardering:

Het woonhuis-magazijn is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten en de ornamentiek.

Ook is het pand een essentieeel onderdeel van een groter stedelijk geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is; het pand is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en van belang voor het aanzien van de stad.

Het pand heeft nog een hoge mate van architectonische gaafheid en is ook van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. De zeldzaamheidswaarden van het woonhuis-magazijn worden bepaald door een combinatie van architectuurhistorische en typologische aspecten.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAlexander Battalaan836221 CCWyckMaastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslag
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisWinkelwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MaastrichtE660

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Benedenwoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19061906exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hoogenstraaten, C.L.J. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur
Eerenbeemt, L. van den ; Limburgopdrachtgever