Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506614
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Kastanjehof
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
82859/74
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
179251 - 318763

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige LAGERE SCHOOL, thans kinderdagverblijf Kastanjehof.

Omstreeks 1900 gebouwd in een eclectische stijl, gesitueerd in de lineaire bebouwingsstructuur van Amby. De aanbouwen van een bouwlaag aan zij- en achtergevels zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Schoolgebouw met een bouwlaag en zolderverdieping op T-vormige plattegrond in lengterichting. Gedekt door tussen trapgevels verzonken zadeldak met muldenpannen, centraal tegen de achtergevel geplaatste uitbouw van een bouwlaag onder plat.

De voorgevel, waarvan de symmetrie slechts wordt doorbroken door de plaatsing van de entreepartijen, telt acht assen, onderling gescheiden door zich verjongende steunberen met sierankers, rode bakstenen profielranden en hardstenen afdekking. De derde en de vijfde as worden bekroond door een dakkapel met trapgevel.

De school is opgetrokken in baksteen op een geprofileerde plint met hardstenen lijst en gemetseld in kruisverband. Rechthoekige dubbele kruiskozijnen met hardstenen traceringen, verdiept gelegen in lichtrode bakstenen profiellijsten met aanzetstenen in de segmentboog, gele bakstenen drukbogen en rode spitsbogen in de vulstukken.

Hardstenen traptreden, segmentboogvormige dubbele houten deuren. Kroonlijst met spitsboogfriezen in lichtrode baksteen. De bakgoten rusten op een lijst decoratief metselwerk.

De linker zijgevel heeft een geprofileerde plint, hoeklisenen uitlopend in een trapgevel met gestucte afdekking en spitsboogfries, sierankers, hardstenen dorpels en lateien, spitsboogvormige vensterlijsten in rode profielsteen, gele bakstenen drukbogen en schoon metselwerk in de vulstukken. De spitsboogfries en de uitkragingen van de trapgevel rusten op hardstenen consoles. De eerste laag telt twee vensterassen, de tweede laag drie.

De rechter zijgevel wijkt hier slechts vanaf door de aan de situering van het trappenhuis aangepaste plaatsing van de vensters: twee boven elkaar geplaatste reeksen met drie, in de richting van de achtergevel trapsgewijs aflopende spitsboogvensters.

De vensters van de oorspronkelijke achtergevel zijn geheel vernieuwd.

Het opgehoogde schoolplein met drie kastanjebomen wordt omgeven door een gedeeltelijk authentiek smeedijzeren hekwerk op bakstenen basement waarin twee hekpijlers. Het interieur van de school is na de herbestemming tot kinderdagverblijf volledig gemoderniseerd, ook voor wat betreft de indeling.

Waardering

De Kastanjehof is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De school is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de voormalige gemeente Amby en van belang voor het aanzien van deze plaats. De gaafheid van de voor- en zijgevels is in hoge mate bewaard gebleven, de gaafheid van de achtergevel in beperkte mate. De Kastanjehof is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving.

Bovendien is er sprake van een architectuurhistorische zeldzaamheid, niet op de laatste plaats vanwege de oorspronkelijke functie en de ouderdom van de Kastanjehof.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAmbyerstraat Zuid886225 AJ-Maastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapSchoolgebouw

vml. Lagere school

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmbyB1780

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapLagere school

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901910globaalvervaardiging