Maastricht D 3978
Sint Annalaan 21, 6214 AA te Maastricht

Inleiding

Voormalige DIRECTIEVILLA van brouwerij De Zwarte Ruiter, omstreeks 1890 gebouwd in een door het neo-classicisme beïnvloede traditioneel-ambachtelijke stijl. De aangebouwde veranda aan de rechterzijgevel is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaande vml. directievilla met souterrain, twee bouwlagen, zolder en vliering op rechthoekige plattegrond in lengterichting, uitbouw van een laag plus balkon aan de rechterzijgevel. Het geheel wordt gedekt door een gebroken schildkap met zinken losagnes, twee zinken oeil-de-boeufkapellen op de dakschilden aan voor- en achtergevel. Bitumen op de overige dakvlakken. Bakgoot op consoles, met blokornamenten.

Recente dakkapellen op het achterdakvlak.

Vijfassige, symmetrisch ingedeelde voorgevel over twee lagen met een middenrisaliet. De vensterassen worden onderling gescheiden door gestucte lisenen met teerlingkapitelen. De bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband en voorzien van gesneden voegen, rust op een hardstenen plint met souterrainvensters.

Hardstenen venster- en deurlijsten met sluitstenen in kuifvorm, gestucte onderdorpels en segmentboogvormige houten T-vensters.

Middenrisaliet van een as met segmentboogvormige houten paneeldeur inclusief glas-in-lood-bovenlicht; balkon op consoles, met segmentboogvormige dubbele houten balkondeuren, smeedwerkbalustrade en vlaggemast; topgevel met rondboogvormig houten T-venster, fronton met schelpmotief, stuclijst met klauwstukken, cannelures en sieranker.

Geheel bakstenen linker zijgevel met hoeklisenen, vlechtingen als muurafdekking, sierankers, licht geprofileerde plint, een centraal geplaatst segmentboogvormig houten T-venster.

Achtergevel in baksteen, vijf vensterassen, voorzien van recente brandtrap, achteruitgang geplaatst in de centrale vensteras van de achtergevel. Lisenen, vensterstrekken, hardstenen dorpels.

Twee blinde vensters.

De rechter zijgevel is onregelmatig ingedeeld.

Segmentboogvormige stalen cq houten (T-)vensters. Vlechtingen, strekken, ankers en lisenen.

Het pand wordt aan twee zijden omgeven door een smeedijzeren hekwerk op bakstenen basement, waarin recente hekpijlers en een nieuwe zij-toegang.

INTERIEUR: de indeling van begane grond intact, glazen tussenwand in de gang. Dubbele houten paneeldeuren uit lijsten verwijderd, evenals de schuifdeuren in de kamers-en-suite.

Lambrizeringen. Enkele plafonds met stuclijsten en -ornamenten.

Trappenhuis. Gangvloer in zwart-wit ruitmotief van hardsteen en witte marmer. Indeling van tweede laag en zolder aangepast aan kantoorfunctie.

Waardering

Directievilla De Zwarte Ruiter is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteit en de ornamentiek. Het pand is van belang vanwege de situering, die verbonden is met de uitbreiding van de stad en als zodanig van belang voor het aanzien van de wijk Mariaberg/Boschpoort. De villa is in redelijke mate gaaf gebleven en van belang in relatie tot visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Tenslotte is er sprake van een redelijke functionele zeldzaamheidswaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis behorend bij vml. brouwerij de Zwarte Ridder

met invloeden van neo-classicisme