Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506619
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Blekerij
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
82635/8
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
176572 - 318540

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

BLEKERIJ met magazijn van de papierfabriek Lhoëst & Weustenraad, gebouwd tussen 1859 en 1861. Het pand behoort tot de oudste industriële bebouwing rond het havenbassin van de Zuid-Willemsvaart en is de kiem van de sedert het midden van de negentiende eeuw tot ontwikkeling gekomen KNP. Het blekerijgebouw, oorspronkelijk voorzien van een zadeldak, werd in 1950 verhoogd met een bouwlaag onder plat dak.

Omschrijving

Blekerijgebouw met souterrain, vier bouwlagen plus opbouw onder plat op L-vormige plattegrond. Opgetrokken in wit gesausde baksteen in kruisverband.

Regelmatige gevelindeling over vier lagen, waarin segmentboogvormige vensters met roedeverdeling. Aan de zuidzijde bevindt zich een vooruitspringende dwarsgevel. De zuidgevel van deze dwarsbouw heeft twee vensterassen over drie bouwlagen en een halfrond venster in de vierde laag. In de oostvleugel van de hoofdbouw zijn over drie lagen veertien vensterassen en in de opgebouwde laag zes grote liggende vensters aangebracht. De grote ankers zijn dominant op de gevel aanwezig. De vleugel aan de westzijde is gebouwd op de hellingbaan die oorspronkelijk naar de vestingwal leidde, waarvan sporen in de gevel.

Gevelsteen met bouwjaaraanduiding 1859-1861.

In het interieur zijn onder meer van belang de gietijzeren kolomconstructies en gewelfde bakstenen zolderingen, behorende tot een zgn. fireproof-constructie; de grotendeels complete installatie van vier effileurs van de Fa. Thiry te Hoei, gebruikt voor het wassen en bewerken van de lompen: de zeeftrommels ontbreken; zgn. "Hollander" voor het vochtig bewerken van lompen van de Fa. E.Lamort et Fils te Vitry-sur-Marne (Frankrijk), waarvan de bijbehorende electromotor ontbreekt; vier stalen lompenkokers, waarvan twee uit 1948; kalander voor het satineren van papier; AEG electromotor uit 1910 in de kollergang-kelder.

Waardering

De blekerij met magazijn is van cultuurhistorisch belang als zeer bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, technische en typologische ontwikkeling en van groot belang vanwege het innovatieve karakter. De architectuurhistorische waarde ligt voornamelijk besloten in de bouwtechniek. De blekerij is van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad, is vanwege de situering op de voormalige vestingwallen verbonden met de uitbreiding en ontwikkeling van de stad en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de industriële bebouwing rond het havenbassin. De blekerij beschikt over een matige architectonische gaafheid van het exterieur, maar tegelijkertijd over een aantal zeer waardevolle interieuronderdelen en een hoge bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid die sterk samenhangt met de ouderdom van dit industrieel-archeologisch relict.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBiesenweg166211 AABijMaastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieBlekerij(M04)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MaastrichtA8433

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18591861globaalvervaardiging