Maastricht D 672
Prins Bisschopsingel 17, 6212 AA te Maastricht

Inleiding

HERENHUIS in een door de Art Nouveau beïnvloede eclectische bouwstijl, 1907-1908, gesitueerd in de gesloten zuidelijke wand van de Prins Bisschopsingel. Gebouwd in opdracht van M. Michon, naar een ontwerp van de Maastrichtse architect C.L.J. Hoogenstraaten. De vorm van de topgevel wijkt af van het oorspronkelijke ontwerp.

\t

Omschrijving

Het herenhuis heeft een L-vormige plattegrond. Het hoofdvolume aan de straatzijde heeft twee bouwlagen, een gedeeltelijke souterrainverdieping en een zolderverdieping. Dwars op de achtergevel een uitbouw, opgehoogd tot drie bouwlagen, onder plat. In de oksel van deze uitbouw en de achtergevel bevindt zich een houten veranda met balkon.

Het hoofdvolume wordt gedekt door een samengesteld mansarde- en en zadeldak, met leien in schubdekking en muldenpannen. Dakkapel naast de topgevel met verticaal geleed houten venster. Bakgoten.

Recente tuimelvensters in het achterdakvlak.

Asymmetrische voorgevel met drie vensterassen, uitlopend in een topgevel. Geprofileerde, gepleisterde plint, waarin de souterraintoegang. Rode bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband. Gesausde hardstenen speklagen, hardstenen dorpels. Segmentboogvormige vensterstrekken in gele baksteen boven de vensters van de tweede bouwlaag en de topgevel. Gepleisterde vensterlijsten, aanzetstenen en gevelvelden. De rechthoekige houten T-vensters met achtruits bovenlichten en de paneeldeur met verticaal bovenlicht in de eerste bouwlaag zijn rond de bovenlichten voorzien van een gepleisterde lijst met stucornamenten op de hoeken.

In de tweede bouwlaag een afgerond gepleisterd balkon met een gedeeltelijke balustrade van gestileerd smeedwerk, als het ware rustend op een decoratieve stucconsole. Segmentboogvormig T-venster, segmentboogvormige dubbele houten balkondeuren, allen met achtruits bovenlichten.

De twee linker vensterassen lopen uit in een gepleisterde, geboogde topgevel met verhoogde schouderstukken en gestuct vrouwenhoofdornament. Het houten vensterkozijn van de topgevel heeft rondboogvormige boven- en zijlichten met kleine roedeverdeling en een bakstenen strek.

Achtergevel in grauwbruine baksteen. Dwars op de achtergevel een zich verbredende uitbouw van twee lagen, naderhand opgehoogd tot drie lagen onder plat. Segmentboogvormige houten kruiskozijnen en achterdeur. Aan de achtergevel een houten veranda met balkon, waarin de venster- en deurkozijnen vernieuwd zijn.

Segmentboogvormige dubbele houten balkondeuren.

In de voortuin bevindt zich een smeedijzeren hekwerk op basement, in de T-vormige achtertuin een geheel bakstenen tuinmuur.

In het INTERIEUR, waarvan de indeling vrijwel gaaf is gebleven, zijn onder meer van belang de stucornamenten en -lijsten, de trappartij en paneeldeuren.

Waardering

Het herenhuis is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de hoogwaardige esthethische kwaliteit van het ontwerp en de ornamentiek. Uit oogpunt van ensemblewaarden is het pand van importantie als essentieel onderdeel van het Maastrichtse villapark. Verder is het door de situering verbonden met de ontwikkeling van Maastricht, van bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk en bestaat er een historisch-ruimtelijke relatie met villapark en singel.

Het woonhuis beschikt over een zeer hoge architectonische gaafheid van ex- en interieur en is in groter verband van belang voor de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er sprake van architectonische zeldzaamheidswaarde.

met invloeden van Art Nouveau

Hoogenstraaten, C.L.J. ; Limburg