Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506622
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Villa Lhoëst
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
82635/83
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
176897 - 316829

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Eclectische VILLA LHOëST, XIXd. Gebouwd in opdracht van de familie Lhoëst, omstreeks het midden van de negentiende eeuw betrokken bij de oprichting van de papierfabriek Lhoëst, Weustenraad & Cie, de latere KNP. De verantwoordelijke architecten waren naar alle waarschijnlijkheid Rémont & Fils, te Luik (B). De villa is gesitueerd in een klein gebied op de westelijke Maasoever, dat oorspronkelijk door het gedempte kanaal naar Luik van het villapark werd gescheiden.

De aanbouw aan de linkerzijgevel, de glazen passarel aan de achtergevel en de aluminium zonweringen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Villa op min of meer rechthoekige plattegrond. Aanbouw aan de linker zijgevel, middenrisaliet in de bakstenen achtergevel, twee voorgevelerkers waartussen een uitgebouwde entreepartij met balkon. Het geheel telt twee bouwlagen, plus souterrain- en zolderverdieping.

Symmetrische voorgevel met drie traveeën. Risalerend middendeel met balkon, uitlopend in daktoren, waarin de entree geplaatst is. Het balkon heeft een balusterreeks en steunt op vier hardstenen Ionische zuilen.

Aan weerszijden van dit risaliet bevinden zich in de eerste bouwlaag twee driekante erkers. De villa heeft een geprofileerde hardstenen plint, een wit gestucte en gepleisterde optrek met hoeklisenen en een kroonlijst, hardstenen dorpel- en gevellijsten, neo-classicistische hardstenen venster- en deuromlijstingen. Rechthoekige houten T-vensters, rechthoekige dubbele houten kozijnen met bovenlicht in de erkers, gescheiden door houten stijlen met cannelures en teerlingkapitelen.

Rondboogvormige dubbele houten deur met bovenlicht in hardstenen lijst met sluitsteen, smeedwerk rooster.De witgepleisterde linkerzijgevel, deels aan het oog onttrokken door een bakstenen aanbouw van één bouwlaag onder plat, is symmetrische ingedeeld, heeft drie vensterassen en een afgevlakte topgevel in de middenas. De zij-assen worden bekroond door dakkapellen met fronton en klauwstukken. De segmentboogvormige houten T-vensters (zowel enkel als dubbel) zijn voorzien van hardstenen dorpels en gestucte lijsten met sluitsteen.

De rechter zijgevel is symmetrisch ingedeeld en telt vier vensterassen, elk bekroond door een dakkapel met frontons en klauwstukken. Evenals in de voorgevel een geprofileerde hardstenen plint met souterrainvensters, gestucte hoeklisenen, hardstenen gevel- en dorpellijsten en hardstenen vensterlijsten met architraaflijsten op consoles. Hierin bevinden zich rechthoekige houten T-vensters.

De achtergevel is opgetrokken in wit gesausde baksteen in kruisverband en heeft een gestucte plint met souterrainvensters, hardstenen dorpels, een middenrisaliet, drie dichtgemetselde segmentboogvormige vensters, een glazen passarel tegen de voormalige achterdeur en twee rechthoekige houten vensters van recente datum.

De villa heeft een mansardedak met plat, waarop leien in Maasdekking.

Daktoren met smeedijzeren hekwerk en windvaan. Bakgoot met klossen en blokdecoraties, neo-classicistische dakkapellen met frontons en kleine klauwstukken. Recente tuimelvensters op het achterdakvlak, aan weerszijden van de centraal geplaatste dakkapel.

Smeedijzeren hekwerk op hardstenen basement fungeert als erfafscheiding.

De indeling van het tot kantoor ingerichte pand is grotendeels intact gebleven. Op de begane grond bevinden zich een tweetal verblijven met polychrome stucplafonds, lambrizeringen, kastenwanden, parket en marmeren haardpartij, dubbele omlijste paneeldeuren. Verder zijn onder meer van belang de dubbele houten klapdeuren met zijlichten en kleine roedeverdeling in het voorportaal, het trappenhuis met bewerkte houten balustrade.

Waardering

De Villa Lhoëst, een laat-negentiende eeuwse industriëlenvilla, is om sociaal-economische redenen van cultuurhistorisch belang, heeft grote architectuurhistorische waarden vanwege de de bouwstijl, de esthetische kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De villa is vanwege de situering sterk verbonden met de negentiende eeuwse stedelijke ontwikkeling van Maastricht en is van groot belang vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met omringende wateren, wegen en groenvoorzieningen. De gaafheid van de villa is in redelijke mate bewaard gebleven, de cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde is redelijk groot.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBlekerij526212 XWVillaparkMaastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MaastrichtE3266

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18851895globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Rémont & Fils ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur

sterk vermoeden, niet met zekerheid

Familie Lhoëst ; Limburgopdrachtgever

industriëlenfamilie, mede-oprichters papierfabriek