Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506630
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Rijkshogeschool Maastricht
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
82634/97
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
175047 - 318293

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In Traditionalisme met elementen zakelijk expressionisme en elementen neo-gotiek in 1932 naar een ontwerp van architect A. Swinkels uit Maastricht in opdracht van de Zusters van het Arme Kindje Jezus gebouwd KLOOSTER MET KAPEL EN TUINMANSWONING EN KWEEKSCHOOL MET INTERNAAT.

Omschrijving

Het voormalig klooster met kweekschool heeft een in de lengterichting geplaatste T-vormige plattegrond. Het aantal bouwlagen varieert van één tot drie met zolderverdieping, en deze worden afgedekt met schild- en zadeldaken, en een gedeelte met een gewelfde mansardekap. De daken gedekt met Hollandse pannen. De kapel heeft een torenspits met hol gebogen zadeldak.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, beton, natuursteen, hout en staal. Metselwerk in kettingverband.

Rechthoekige kunststof kruiskozijnen, deels voorzien van kleine roedeverdeling; stalen spitsboogvensters met glas-in-lood; rechthoekige stalen vensters met glas-in-lood; rechthoekige verticaal gelede vensters met horizontale roedeverdeling; rechthoekige kunststof vensters, deels voorzien van bovenlichten. Rechthoekige dubbele houten deuren.

Gebouw met een monumentale, symmetrisch vormgegeven bouwmassa op T-vormige plattegrond. De voorgevel kenmerkt zich door een strakke symmetrie en een sterk horizontalisme, bewerkstelligd door vensterreeksen en dakkapellen. De gevel wordt aan beide zijden afgerond door een volume onder asymmetrisch zadeldak. Voor het verticale element wordt gezorgd door een middenpartij met verhoogde noklijn, een entree met luifel en glas-in-lood vensters in een natuurstenen omlijsting. Aan weerszijden van deze ingangspartij zijn twee ronde torens gesitueerd, voorzien van een balkon en uitlopend in de dakconstructie met een insteekkap onder zadeldak. In de zijgevels van het hoofdvolume bevindt zich een in het dak doorlopend geveldeel met glas-in-lood vensters.

Dwars op de achtergevel van de verhoogde middenpartij is de voormalige kloosterkapel geprojecteerd, welke zich kenmerkt door een in de richting van de rechthoekige absis in hoogte afnemende noklijn. De kapel heeft twee bouwlagen, rechthoekige stalen vensters en twee ingangspartijen onder betonnen luifels in de eerste laag, stalen spitsboogvensters met glas-in-lood in de tweede. De traveeën worden onderling gescheiden door steunberen. Met het doortrekken van de zadeldaken over een licht risalerend bouwdeel vóór het absisgedeelte wordt de aanwezigheid van kruisarmen gesuggereerd. In de oksel van deze kruisarmen met het schip bevindt zich een ranke toren met hol gebogen zadeldak, plus een rond balkonnetje op betonvloer met console.

Dwars op de achtergevel van de rechter hoekoplossing bevinden zich een trafohuisje en de voormalige tuinmanswoning. De trafo heeft twee rechthoekige stalen deuren onder twee betonlateien. De tuinmanswoning kenmerkt zich door een grote, gewelfde mansardekap.

Indeling interieur grotendeels intact ondanks de diverse moderniseringen. In het INTERIEUR zijn van belang de trappenhuizen met hardstenen treden, smeedijzeren leuningen en houten armleggers en hoge glas-in-lood vensters.

Waardering

Het voormalige klooster met kweekschool is van cultuurhistorisch belang als een zeer bijzondere uitdrukking van een maatschappelijke en geestelijke ontwikkeling en als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

Het gebouw is van architectuurhistorische waarde als een belangrijk specimen van 20e eeuwse architectuur, is van zeer bijzonder belang binnen het oeuvre van architect Swinkels en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp. Daarnaast is er sprake van een duidelijke samenhang tussen exterieur en interieur.

Op het gebied van de ensemblewaarden is het gebouw van belang vanwege de situering, die verbonden is met de ontwikkeling van de wijk en van zeer groot belang voor het aanzien van die wijk.

Het gebouw beschikt vwb het exterieur over een hoge mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Bovendien beschikt het geheel over een typologische en functionele zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBrusselseweg1506217 HBMaastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKlooster, kloosteronderdlKlooster

Klooster met kapel, tuinmanswoning, kweekschool, internaat

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MaastrichtL4688

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden

invloeden zakelijk expressionisme en neo-gotiek

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19321932exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Zusters van het Arme Kindje Jezus ; Limburgopdrachtgever
Swinkels, A. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur