Maastricht A 7434
Capucijnenstraat 118, 6211 RT te Maastricht

Inleiding

In Functionalisme in 1933 naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten uit Maastricht in opdracht van de Overste der Zusters Ursulinen gebouwde KWEEKSCHOOL.

De voormalige kweekschool is halfvrijstaand gesitueerd in de wand van de Capucijnenstraat.

Haaks op de achtergevel bevindt zich een schoolgebouw van oudere datum met een recente aanbouw. Deze gebouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De voormalige kweekschool heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en een souterrainverdieping en wordt afgedekt met een plat dak bestaande uit een betonnen plaat met overstek. Op dit dak een kleine opbouw in een bouwlaag als afsluiting van het trappenhuis. Deze opbouw voorzien van een plat dak in beton met breed overstek rustend stalen kolommen. Op het plat dak het doorlopend schoorsteenkanaal voorzien van een horizontale aflsuiting. Het dak wordt aan de frontgevelzijde onderbroken door het iets hoger doorlopend middendeel van de frontgevel. Het toegepaste bouwmateriaal is Kunradersteen, beton, staal en basalt.

Rechthoekige kunststof vensters in een houten omraming, gekoppeld en voorzien van horizontale drieruits geleding. Rechthoekige kunststof ongelede vensters. Alle genoemde vensters risaleren enigszins met de gevel. Trappenhuis met rechthoekig stalen venster met zevenentwintigruits roedeverdeling, ingevuld met glas in lood van Hub. Levigne. Rechthoekige dubbele houten toegangsdeur in portiek.

Halfvrijstaand schoolgebouw op rechthoekige plattegrond, met een vormgeving waarin zich een assimilatie tussen de vormentaal en bouwtechnieken van het Nieuwe Bouwen met traditionele Limburgse bouwmaterialen manifesteert. Asymmetrisch vormgegeven gevels, bestaande uit basalten plinten met sousterrainroosters en een optrek van gezaagde Kunradersteen. De compositie omvat horizontale elementen (om de gevelhoeken doorlopende vensterreeksen), afgewisseld door een verticaal stalen venster met glas-in-lood van Hub.Levigne en een reeks van zes ongelede kunststof vensters die het trappenhuis markeren. Deze zijn gesitueerd boven en naast de verdiepte entreepartij met betonluifel. Het portiek is aan weerszijden voorzien van reliÙfs van Charles Vos, voorstellend een aantal schoolkinderen en een aantal Zusters Ursulinen.

Op de luifel een plaquette met een voorstelling van Sint Ursula. In de achtergevel horizontale reeksen hoge vensters voor een maximale lichtinval in de klaslokalen. In de tweede en derde bouwlaag achtergevel over de gehele gevelbreedte balkon met balustrade geheel in beton.

Van INTERIEUR is onder meer van belang: trappenhuis met treden in hardsteen en met leuning met houten armlegger; in de frontgevel een hoog glas in lood venster van Hub. Levigne met hiervoor smeedijzeren hekjes; authentieke deuren; tussen gang en klaslokalen vitrine-achtige wanden gebruikt voor het tentoonstellen van werkstukken van de leerlingen.

Voormalige aula met rondom authentieke muurkasten en houten lambrizering. Klaslokalen in tweede bouwlaag enigszins gewijzigd.

Waardering

De voormalige kweekschool van de Zusters Ursulinen is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een maatschappelijke, geestelijke, technologische en typologische ontwikkeling.

De school is van architectuurhistorische waarde door haar belang voor de geschiedenis van de architectuur, vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur; van zeer groot belang vanwege het materiaalgebruik en als specimen van het oeuvre van architect A.J.N. Boosten.

Als object van jongere bouwkunst is het een essentiëel onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

Het pand beschikt over een zeer grote mate van architectonische gaafheid van zowel interieur als exterieur en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving en daarnaast wegens de hoge mate van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school Kweekschool

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Kweekschool

Functionalisme