Maastricht D 2398
Hertogsingel 43, 6211 ND te Maastricht

Inleiding

In zakelijk expressionistische stijl gebouwde PRAKTIJKWONING, 1933, naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten in opdracht van de CoöperatieveBouwvereniging "Ons Belang". De woning is gesitueerd in de gesloten binnenwand van de Hertogsingel en bij een renovatie voorzien van een aantal kunststof vensterkozijnen.

Omschrijving

De praktijkwoning heeft een rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en een souterrainverdieping en wordt afgedekt met een zadeldak met grijze mulden pannen. Zadeldak verzonken tussen kopgevels. Een brede dakkapel. Luifelgoot. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in een smal formaat, gemetseld in kettingverband. Zandsteen. Hardsteen. Staal.

Hout. Rechthoekige houten paneeldeur. Rechthoekige kunststoffen vensters met verticale kozijngeleding. Rechthoekig stalen 18-ruits venster met glas-in-lood, voorzien van symbolen refererend aan de dokterspraktijk o.a. aesculaap.

Sousterrain en de plint zijn bekleed met kunststenen platen. De entree is bereikbaar via zes traptreden, de souterrain-garage via een hellingbaan. In de eerste bouwlaag bevindt zich de toegangsdeur met geprofileerde, geheel met hardsteen beklede lijst en luifel. Daarboven, over twee bouwlagen, het verticaal geaccentueerde stalen trappenhuisvenster. In het rechtergeveldeel benadrukken drie, ten opzichte van de gevel risalerende vensterkozijnen dit verticale accent, dat bekroond wordt door een dakkapel met identieke kozijngeleding. De vensterkozijnen zijn voorzien van horizontale houten luifels en zandstenen dorpels.

De hele asymmetrische gevel bestaat uit een groot risaliet met een terugliggende lijst, hetgeen benadrukt wordt door de verspringende lijn van de luifelgoot.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang: entreehalletje met vloer en wanden deels bekleed met platen bruin-grijze marmer; aan rechterzijde smal glas in lood venstertje; trappenhuis met o.a. houten lambrizering en trapleuning met houten armlegger; hoog glas-in-lood venster met o.a. aesculaap-symbool vervaardigd door atelier Felix te Maastricht. Overige interieurindeling redelijk intact, maar niet beschermenswaardig.

Waardering

De praktijkwoning aan de Hertogsingel 43 is van cultuurhistorische waarde als specimen van een cultuurhistorische ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarden vanwege de zakelijk expressionistische bouwstijl en is derhalve van belang voor de geschiedenis van de architectuur; de praktijkwoning is van betekenis voor het oeuvre van architect A.J.N. Boosten en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van diens ontwerp. Daarnaast is er sprake van een bijzondere samenhang tussen exterieur en delen van het interieur.

Het pand is uit oogpunt van ensemblewaarden van grote betekenis als onderdeel van het Maastrichtse singelgebied dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is.

Vanwege de situering is de praktijkwoning ten zeerste verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad en is van betekenis voor het aanzien van de stad.

Het object is van belang vanwege de redelijke architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en van groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien beschikt het pand over een redelijke architectuurhistorische en een aanzienlijke typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Praktijkwoning

Boosten, A.J.N. ; Limburg