Sint Pieter B 3857
Lage Kanaaldijk 23, 6212 AG te Maastricht

Inleiding

Eclectisch HERENHUIS met koetshuis, XIXc, vrijstaand langs het thans gedempte kanaal Maastricht-Luik. Gebouwd in opdracht van dhr. Feij, secretaris van de toenmalige gemeente St.Pieter. In 1969 woonkamerindeling gewijzigd. Dubbele terrasdeuren in de oorspronkelijk blinde linker zijgevel. De houten vensterkozijnen zijn vervangen door kunststoffen. Het koetshuis werd ingrijpend verbouwd en uitgebreid met een nieuwe tandartsenpraktijkruimte. Koetshuis en praktijkruimte zijn derhalve uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaand herenhuis op rechthoekige plattegrond. Twee bouwlagen met souterrain, zolder en vliering onder licht gewelfd schilddak. Het dak is voorzien van een centraal boven de entreepartij geplaatste dakkapel, bekleed met bitumen en van een fronton met stucwerk. Diverse schoorstenen zijn verwijderd. Bakgoot. Hollandse pannen van recente datum.

Symmetrische voorgevelindeling met drie vensterassen. Geheel wit gesausde bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband. Centraal in de eerste bouwlaag een risalerende entreepartij met balkon, voorzien van bakstenen balustrade, incl. vaasornamenten en zijlichten.

Rondboogvormige dubbele houten paneeldeur met bovenlicht en smalle rondboogvormige houten zijlichten. De middenas wordt bekroond door een topgevel met rijk geornamenteerd stucwerk in het fronton. Rechthoekige kunststoffen T-vensters in de zij-assen, rondboogvormig kunststoffen topgevelvenster.

Drie vensterassen in de achtergevel. Eén rechthoekig kunststoffen T-venster en één rechthoekig, verticaal ingedeeld kunststoffen venster boven de achterdeur in de middenas. Elke zij-as is voorzien van twee rechthoekige kunststoffen T-vensters. De louvreluiken van de achtergevelvensters zijn verwijderd.

Blinde rechter zijgevel. In de oorspronkelijke blinde linker zijgevel is een segmentboogvormige, dubbele kunststoffen terrasdeur met bovenlicht geplaatst.

Geprofileerde plint. Decoratieve venster- en deurlijsten, lisenen, kroonlijst en gevellijst van de voorgevel in stuc. In de kroonlijst van de zij- en achtergevels een geprofileerde bakstenen kroonlijst op consoles.

Het oorspronkelijke smeedijzeren hekwerk van de voortuin is verwijderd, de tuin wordt thans geheel omgeven door een bakstenen muur met kleine steunberen.

In het INTERIEUR, waarvan de indeling ten dele intact is, zijn onder meer van belang de kooflijsten en stucrozetten in de voorkamers van beide bouwlagen; de grotendeels originele deuren; de trap en de hardstenen gangvloer met ingelegde witmarmeren ruiten.

Waardering

De villa is van cultuurhistorische waarde als belangrijke uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de ornamentiek. Het pand beschikt over ensemblewaarden als belangrijk onderdeel van de lineaire bebouwing langs het inmiddels gedempte kanaal Maastricht-Luik, is van belang voor het aanzien van de wijk en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met het voormalige kanaal.

Het pand beschikt over een redelijke architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de lineaire bebouwing langs de Lage Kanaaldijk. Bovendien is het pand in typologisch en functioneel opzicht redelijk zeldzaam.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K) Koetshuis

interne verbouwing