Maastricht A 7131
Brusselsestraat 46, 6211 PG te Maastricht

Inleiding

In Eclectische stijl in 1907 naar een ontwerp van architect Joseph Hollman in opdracht van de G.A. Stans, Algemeen Overste van de Eerwaarde Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria gebouwde KATHOLIEKE SCHOOL genaamd Sint Aloysiusschool. De school is gesitueerd achter het klooster van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

De aanbouwen aan de achtergevel, te weten een gymnastieklokaal en een luifel zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De school heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met insteekkappen met Oud-Hollands vernieuwde pannen en muldenpannen.

Bakgoten op consoles.

Dakkapellen met chalet-achtige overstekjes voorzien van een in hout uitgespaarde driepas en smeedijzeren ornamenten, smeedijzeren verankering van het hardstenen kruis op de middelste topgevel van het schoolgedeelte.

Het toegepaste materiaal is baksteen, gemetseld in kruisverband.

Hardsteen en kunststeen.

Het geheel bestaat uit een twee schoolgedeelten. Het grootste schoolgedeelte is aan de zuidzijde gesitueerd en bestaat uit een symmetrisch vormgegeven bouwvolume van twee bouwlagen in lengterichting, voorzien van zeventien venstertraveeën. Rechthoekige houten, zowel enkelvoudige als dubbele houten kruiskozijnen met verticale bovenlichtgeleding. Rechthoekige houten topgevelvensters. Rechthoekige, geornamenteerde houten deuren met verticaal gelede bovenlichten, voorzien van natuurstenen traceringen. Centraal staat een breed middenrisaliet met drie vensterassen, uitlopend in een met hardsteen afgedekte tuitgevel en bekroond door een hardstenen kruis op getrapte verhoging, voorzien van het opschrift "anno 1907". Dit middenrisaliet wordt aan weerszijden geflankeerd door gevelvelden van drie vensterassen, waarna er smallere risalieten van één vensteras met tuitgevels volgen. Daarnaast bevinden zich aan beide zijden gevelvelden met drie vensterassen.

Aan de zuidzijde bevindt zich het symmetrisch vormgegeven kleinere schoolgedeelte met twee maal twee vensterassen in een centraal middenrisaliet met tuitgevel, toegangsdeur en een beeld van de H.Louis onder een neo-gothisch baldakijn, inclusief een met kruisbloemen versierd pinakel. De sokkel is versierd met gebeeldhouwde figuren met een boekwerk waarin het alfabet is uitgebeeld. In de rechterzijgevel van dit gedeelte bevindt zich een gevelsteen met de naam van de architect.

De architectuur van beide schoolgedeelten kenmerkt zich door een risalerende baksteenplint met hardstenen lijst, een bakstenen optrek met hardstenen dorpels en speklagen, verticale gevelgeleding dmv lisenen. De vensters en deuren zijn gevat in rondboogvormige lijsten, voorzien van vulstukken met driepasmotief. De lisenen komen uit op een getrapt uitlopende kroonlijst met maskerdecoraties.

De schouderstukken van de topgevel zijn voorzien van maskerdecoraties en waterspuwers. Rondboognissen en rondboogfriezen in de tuitgevels. De vrije zijgevel van de woning heeft hoeklisenen, doorlopende speklagen, een getrapt uitlopende kroonlijst met maskerdecoraties, ruitvormig siermetselwerk in een lichtere kleur en in hoogte oplopende rondboognissen in de kopgevel.

INTERIEUR vrijwel geheel intact, overigens niet beschermenswaardig.

Waardering

De Sint Aloysiusschool is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een maatschappelijke en geestelijke ontwikkeling. De school bezit architectuurhistorische waarde vanwege de betrokkenheid van architect J. Hollman, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, als specimen van het clecticisme, voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent de school aan de ligging binnen het beschermde stadsgezicht Maastricht en de bijzondere betekenis voor het aanzien van de binnenstad. De school is tenslotte van algemeen belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid, mede in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving, en bezit als katholieke school van relatief hoge ouderdom een hoge functionele zeldzaamheid.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Basisschool