Maastricht A 7928
Maastricht, bij aansluiting Boschstr., City

Inleiding

STANDBEELD van Johannes Petrus Minckelers, 1886. Vervaardigd door Bart van Hove, in brons gegoten door gieterij B. Vermeijs.

Omschrijving

Bronzen standbeeld van J.P. Minckelers - de uitvinder van de gasverlichting - in priesterkledij, met brandende toorts in de hand en vloeistofbak met blaasbalg. Hardstenen sokkel op een dubbel getrapt hardstenen basement. Aan de voorzijde de opschriften "Johannes Petrus Minckelers" en "opgericht met vrijwillige bijdragen", aan de achterzijde de tekst "geboren te Maastricht 2 december 1748 Overleden aldaar 4 juli 1824". Aan weerszijden van de sokkel twee bronzen reliëfs van de hand van Bart van Hove.

Waardering

Het standbeeld van Minckelers is van belang als een cultuurhistorische uiting die herinnert aan een technologische ontwikkeling: de uitvinding van de gasverlichting.

Het standbeeld is een belangrijk onderdeel van de Maastrichtste binnenstad, heeft een opvallende plaats aan de rand van de Markt en is van belang voor het aanzien van de binnenstad. Het beeld verkeert in een gave toestand en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Standbeeld

Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Standbeeld