Maastricht H 2607
Pastoor Moormanstraat 80, 6219 AX te Maastricht

Inleiding

KATHOLIEKE SCHOOL voor lager onderwijs, 1927, genaamd St.Alphonsusschool. Gebouwd in zakelijk expressionistische stijl, naar een ontwerp van ir. Jules Kayser, in opdracht van het R.K. Kerkbestuur St.Hubertusparochie. De school is gesitueerd in de wijk Boschpoort, aan de noordzijde van St.Hubertuskerk en Verbindingskanaal, in lengterichting ten opzichte van de straatweg.

Omschrijving

De St.Alphonsusschool heeft twee bouwlagen op een L-vormige plattegrond, is gedeeltelijk onderkelderd en wordt gedekt door een tussen de kopgevels verzonden plat dak met grespannenrand en decoratieve hemelwatervergaarbakken. De school bevindt zich in lengterichting ten opzichte van de straatweg.

De school is opgetrokken in donkerbruine baksteen, gemetseld in kettingverband en voorzien van rode keramische dorpellijsten. Het geheel kenmerkt zich door een kubische vormgeving. Het linkerdeel van de voorgevel heeft een risalerende, in dakhoogte verspringende hoekpartij, waarvoor een uitbouw van een laag onder plat met spits uitstulpende erker. Hierin was de kamer van het schoolhoofd ondergebracht. Rechts van de erker drie vierkante ongelede houten trappenhuisvensters.

Centraal in de gevel een rechthoekige dubbele houten deur, verdiept in een portiek met bakstenen bordes, geplaatst onder een betonluifel. Deze luifel wordt aan de linkerzijde gesteund door een houten klos, waaronder een gevelsteen met de tekst "St.Alphonsusschool 1927". Aan de rechterzijde rust de luifel op een klein risaliet van een laag met horizontale bakstenen profiellijsten en een hoog onder de deurluifel ingezette reeks rechthoekige, ongelede houten vensters. In de tweede laag van de voorgevel van links naar rechts een reeks vierkante, ongelede houten trappenhuisvensters, gevolgd door een reeks smalle en hoogoplopende stalen gangvensters voorzien met achtruits roedeverdeling. In de rechterzijgevel bevindt zich aan de ganguiteinden respectievelijk één vensteras met een rechthoekig, ongeleed houten venster en een smal stalen achtruits venster. De linkerzijgevel is blind.

De achtergevel wordt geheel in beslag genomen door een zestal grote klaslokaalvensters, waartussen in de tweede as een gangvenster en de achteruitgang is geplaatst. De lokaalvensters zijn opgebouwd uit een reeks met vijf rechthoekige houten vensters in kunststenen traceringen, waarboven een tienruits stalen vensterkozijn. Het gangvenster in de tweede laag heeft twee rechthoekige houten vensters met kunstenen tracering en een vierruits stalen venster. Hieronder een rechthoekige, dubbele houten achterdeur met verticaal ingedeeld stalen bovenlicht, een trapsgewijs uitgemetselde deurlijst, een betonluifel en een bakstenen bordes.

De speelplaats aan de achterzijde wordt omgeven door een bakstenen muur, waartegen een fietsenstalling onder plat met houten kolommen.

De indeling van het INTERIEUR is intact. Hierin is voornamelijk het pal achter de voorgevel geplaatste trappenhuis met een gele tegellambrizering, in terrazzo uitgevoerde traptreden, een smeedijzeren balustrade en een geornamenteerde handlijst van belang.

Waardering

De St.Alphonsusschool is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een maatschappelijke en geestelijke ontwikkeling.

De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de expressieve bouwstijl, de betrokkenheid van architect Jules Kayser, de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp, de materiaaltoepassing en de ornamentiek.

Ook is er sprake van een bijzondere samenhang tussen exterieur en de vormgeving van het trappenhuis.

De school is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de wijk Boschpoort, is van belang voor het aanzien van deze wijk en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende waterwegen.

De school beschikt over een aanzienlijke mate van architectonische gaafheid en is van belang voor de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving.

Bovendien is de school in architectuurhistorisch opzicht en in regionaal perspectief zeldzaam.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school