Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506678
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
82638/80
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
176960 - 318232

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS MET KANTOORRUIMTE in zakelijk expressionistische stijl, 1924.

Gebouwd in opdracht van de Coöperatieve Bouwvereniging 'Ons Belang' te Maastricht, ten behoeve van de aannemer J.Mesters-Philippens, naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten. De achtergevel van het pand is in afwijking van de bouwtekening gerealiseerd. Het houten tuinhuis en de voorgevelzonwering alsmede de rolluiken zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

WOONHUIS op rechthoekige plattegrond met achtergeveluitbouwen.

Dubbele kelder op mergelmuren, drie bouwlagen, zolder- en vliering. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met Tuiles du Nord. Luifelgoten, dakkapel op het achterdakvlak. In hoogte variërende achtergeveluitbouwen van twee en een bouwlaag onder plat.

Asymmetrisch ingedeelde voorgevel, waarvan de verticaliteit wordt doorbroken door de houten luifels, bloembakken en goten. Donkerbruin genuanceerde, geprofileerde bakstenen plint met hardstenen lijst. Geel genuanceerde bakstenen optrek, gemetseld in Vlaams verband. Gesneden voegen. In de eerste en tweede bouwlaag een driekante erker, in de eerste laag voorzien van rechthoekige houten kruiskozijnen met glas-in-lood bovenlicht, in de tweede laag van rechthoekige houten vensters met zesruits indeling. Links van deze erker twee door de goot oplopende, geprofileerd aangezette schoorstenen op betonconsoles. Rechts van de erker het portiek met verdiept geplaatste, rechthoekige houten paneeldeur met smeedrooster incl. bolornamenten voor het glaspaneel, een uitstulpend glas-in-lood bovenlicht tussen twee houten luifels, waarvan de eerste steunt op een houten kolom. Gevelsteen met opschrift "J.Mesters-Philippens Aannemer" in portiek. Daarboven een rechthoekig, verticaal ingedeeld venster onder huiten luifel. Hoog onder de luifelgoot ingezette vensterreeks met rechhoekige houten vensters, houten bloembak, siermetselwerk en geprofileerd metselwerk in de muurdammen tussen de vensters. Rollagen.

Achtergevel in grauwbruine baksteen. Uitgebouwde serre van een bouwlaag onder plat, met rechthoekige dubbele houten terrasdeuren voorzien van boven- en zijlichten met kleine roedeverdeling. Hierboven in de tweede laag een rechthoekig, tweevoudig verticaal geleed vensterkozijn met zesruits roedeverdeling per glaspaneel.

Onder het doorgetrokken plat van de serre het keukenkozijn, waarin rechthoekige houten vensters en deuren met glas-in-lood bovenlicht.

Boven de keuken een in hoogte variërende uitbouw onder plat, waarin het kantoortje van aannemer Mesters was ondergebracht. Hierin een rechthoekige houten balkondeur met zij- en bovenlichten, voorzien van kleine roedeverdeling.

De achtertuin wordt omgeven door een bakstenen tuinmuur met steunberen.

In het grotendeels gaaf gebleven INTERIEUR zijn onder meer van belang de houten schuifdeuren met figuratief glas-in-lood in de woonkamer, het woonkamerparket (slechts gelegd waar zichtbaar), de kamerschouw met betegeling, de houten houten haardlijst die een geheel vormt met lambrizering en wandmeubel, de ganglambrizering, het trappenhuis met balustrade (incl. bolornamenten en goud-zwartgeverfde profielranden), de ganglamp, de in volledig authentieke staat verkerende keuken met grijsblauwe keukenmeubels, de gele tegellambrizering van de schouw, diverse houten haardlijsten op de verdieping, de betegelde schouw van het voormalig kantoortje. In de mansardekamer bevindt zich een speciaal daarvoor ontworpen houten kleerkast op decoratieve klossen, in grijsblauwe kleur.

Waardering

Het pand is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de zakelijk expressionistische bouwstijl, de betrokkenheid van architect A.J.N. Boosten, de esthetische kwaliteiten en de ornamentiek. Het pand is gesitueerd in de zeer belangrijke stadsuitbreiding op de oostelijke Maasoever uit de eerste helft van de twintigste eeuw, is als zodanig verbonden met de ontwikkeling van de stad en van betekenis voor het aanzien van de wijk. Het pand is van belang vanwege de architectonische gaafheid van zowel exterieur als interieur en van importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt het pand over een redelijke architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaFranciscus Romanusweg446221 AHSt.MaartenspoortMaastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisKantoorwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MaastrichtE1884

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19241924exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Boosten, A.J.N. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur
Coöp Bouwvereniging "Ons Belang" ; Limburgopdrachtgever
Mesters, J. ; Limburgaannemer / uitvoerder