Maastricht F 4356
Scharnerweg 127, 6224 JC te Maastricht

Inleiding

ULO-SCHOOL St.Angela, 1922, vrijstaand gesitueerd in de lineaire bebouwingsstructuur van de Scharnerweg. Gebouwd in expressionistische stijl, naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten te Maastricht, in opdracht van de R.K. Schoolvereninging St.Hubertus. De school werd in 1989-1990 gerenoveerd.

Omschrijving

Voormalige ULO-school met souterrain en twee in hoogte variërende bouwlagen op een ongelijkmatige U-vormige plattegrond. Het geheel wordt gedekt door platte daken, waarbij de luifelgoten de geringe hoogteverschillen accentueren.

De school is opgetrokken in roodgenuanceerde baksteen, op een geel genuanceerde bakstenen plint met souterrainvensters en heeft rode, ongeglazuurde keramische dorpels en dorpellijsten. Metselwerk in vlaams verband met gesneden voegen. Geprofileerde gevelvlakken, rollagen.

In de St.Angelaschool is een grote verscheidenheid aan geometrische vormen, alsmede een afwisseling van horizontale en verticale elementen verwerkt.

De voorgevel aan de noordzijde heeft een centraal geplaatste entreepartij, waarvoor een honingraatvormig bordes met vier traptreden.

Een rondboogvormige entree met een vernieuwde dubbele glazen deur en twee geornamenteerde houten zijschotten geeft toegang tot een portaal.

Het bordes wordt aan weerszijden omsloten door driehoekig uitstulpende risalieten, waarin in twee zijden verticale reeksen met vier trapeziumvormige houten vensters met geel-groen glas-in-lood of geel gekleurd glas van recente datum. Ook in het glas-in-lood zijn driehoekmotieven verwerkt. Boven de rondboog van de entree siermetselwerk in kruisvorm.

Aan weerszijden van de entreepartij bevinden zich erkers die als het ware de beëindiging van de zijvleugels vormen. De erker aan de oostzijde is driekant, heeft een in de drie erkerzijden doorlopend, dubbel verticaal ingedeeld vensterkozijn en telt één bouwlaag met balkon. Boven dit balkon een houten luifel op houten kolommen, waaronder een dubbele rechthoekige balkondeur en een rechthoekig zijlicht. De driekante erker aan de westzijde loopt met een balkonbalustrade door tot ver in de tweede laag. In de eerste laag een in de drie erkerzijden doorlopend, dubbel verticaal ingedeeld vensterkozijn. In de tweede laag een verticaal ingedeeld rechthoekig houten kozijn onder luifel.

In de oksel van entreepartij en westelijke erker een massief aandoende, hoogoplopende schoorsteen met getrapt metselwerk en een witgepleisterde, driehoekige schoorsteenkap met leien. In deze schoorsteen geprofileerd siermetselwerk in kruismotief.

De eerste bouwlaag van de voorgevel risaleert ten opzichte van de tweede. Daarmee is tussen de hoekerkers ruimte gecreëerd voor een balkongalerij, overdekt met een houten luifelgoot. Tot deze galerij geven drie rondboogvormige, verticaal ingedeelde houten deurkozijnen toegang.

De vensterkozijnen in de zij- en achtergevels zijn uitgevoerd in kunststof, met behoud van de oorspronkelijke vensterindeling.

De westelijke zijgevel telt vier vensterassen. In de eerste laag vier rechthoekige, gekoppelde T-vensters met kruisvormige bovenlichten. In de tweede laag vier driekante, uitstulpende vensters met verticale indeling. In de achtergevel van de westelijke vleugel, boven de aanbouw, een driehoekig, verticaal ingedeeld uitstulpend venster evenals een verticaal ingedeeld rechthoekig hoekvenster.

In de zuidelijke achtergevels rondom de binnenplaats zijn in de oksels rechthoekige houten deuren geplaatst. Van west naar oost, per bouwlaag de volgende vensterkozijnen: een tweevoudig gekoppeld T-venster met kruisvormig bovenlicht; een drievoudig gekoppeld T-venster met zesruits bovenlicht; drie T-vensters met horizontaal ingedeeld bovenlicht. In de tweede laag drie gekoppelde, verticaal ingedeelde vensters; twee rechthoekige kruiskozijnen, drie tweegewijs gekoppelde, verticaal ingedeelde rechthoekige vensters. In de oksel van het middenvolume een de oostvleugel bevindt zich een driehoekig bordes met traptreden, rode tegels en drinkwaterfontein. Deze fontein heeft een driehoekig uitstulpend waterreservoir en is geplaatst in een gevelvlak met driehoekig siermetselwerk. Hierboven een bovenlicht met geel glas en rooster. De oostvleugel heeft een blinde achtergevel, waarin een centraal geplaatste, risalerende schoorsteen, die de luifelgoot onderbreekt.

In de zijgevel van de oostvleugel een viertal rechthoekige T-vensters met horizontaal ingedeeld bovenlicht plus een vierkant venster. In de tweede laag verticaal ingedeelde, deels tweegewijs gekoppelde rechthoekige vensters.

Het INTERIEUR van de school werd vanwege de herbestemming tot kantoor geheel gemoderniseerd. Dientengevolge is de oorspronkelijke indeling nog maar ten dele aanwezig.

Waardering

De St.Angelaschool is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling.

De architectuurhistorische waarden zijn zeer groot en worden bepaald door de expressionistische bouwstijl, de betrokkenheid van architect Alphons Boosten, de hoogwaardige esthetische kwaliteit van zijn ontwerp, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en enkele interieuronderdelen.

De St.Angelaschool maakt deel uit van de lineaire bebouwingsstructuur van de Scharnerweg en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

Het exterieur verkeert in een redelijke staat van gaafheid. Verder is de school van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. De school beschikt over hoge mate van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school

Algehele renovatie en herbestemming tot kantoor