Maastricht E 762
Stationsstraat 2, 6221 BP te Maastricht

Inleiding

HOTEL, genaamd Grand Hotel de l'Empereur, tussen 1902 en 1905 gebouwd in eclectische stijl naar een ontwerp van architect Jacques van Gils en in opdracht van de heer R.A. Bosch. Bouwopzichter was dhr. Ramaekers uit Geleen, aannemers de heren Houx en Reggers. Het hotel is gesitueerd tegenover het spoorwegstation, op de hoek van de Stationsstraat en de Parallelweg en heeft een beeldbepalende plaats in de bebouwingswand van de zogenaamde Wycker Percee. De hoteluitbreidingen aan weerszijden van het oorspronkelijke gebouw, de aanbouwen aan de oorspronkelijke achtergevel, waarvan nog maar een zeer klein deel zichtbaar is, de zonweringen in de eerste bouwlaag en de gevelreclames zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Grand Hotel de l'Empereur heeft een souterrain, drie bouwlagen en zolderverdieping op een L-vormige plattegrond. Het geheel wordt gedekt door een afgeplat mansardedak, met leien in Maasdekking. Hoog opstijgende rond hoektoren met koepeldak. Bakgoten op geornamenteerde zandstenen consoles.

Het pand rust op een hoog basement van Naamse hardsteen, voorzien van souterainroosters. De tweede bouwlaag is opgetrokken in geelachtig grijze Maassteen. Daarboven zijn de buitenmuren van Sibber mergel. In horizontale banden zijn groene geglazuurde bakstenen speklagen aangebracht. Natuurstenen lateien, venstertraceringen. Vensterlijsten in harde zandsteensoort, hardstenen dorpels.

De overgang naar het dak wordt gevormd door een fries in vlak reliëf in de kroonlijst. Balkongalerijen volgen de ronding van de buitengevels.

Hekken van gesmeed bladerwerk. Het gehele pand is voorzien van rijk gedetailleerde sculptuurdecoraties en tegeltableaux. Geornamenteerde kroonlijst met bloktanddecoraties.

De gevels van Stationsstraat en Parallelweg hebben elk een eigen, onregelmatige indeling. In de gevel aan de Stationsstraat zijn vier vensterassen te onderscheiden. In de eerste bouwlaag, gezien vanaf de hoektoren, twee rondboogvormige houten schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten; een rondboogvormig houten zijlicht; dubbele houten entreedeuren, waarboven een bovenlicht met geornamenteerde bovenlichttraceringen; een rechthoekige winkelpui, waarboven twee kunststoffen T-vensters.

In de tweede laag, met een niet tot het geveluiteinde doorlopende balkongalerij, een kozijn met balkondeur, zij- en bovenlichten voorzien van natuurstenen traceringen; in de tweede en derde as rechthoekige, dubbele kunststoffen balkondeuren met zijlicht in de vorm van een rechthoekig kunststoffen T-venster. In de vierde as twee rechthoekige kunststoffen T-vensters.

De derde bouwlaag is voorzien van een doorlopende balkongalerij. In de eerste as een rechthoekige, dubbele kunststoffen balkondeur. In de tweede tot en met de vierde as rechthoekige, dubbele kunststoffen balkondeuren met rechthoekige, T-vormige kunststoffen zijlichten. De vierde as wordt bekroond door een topgevel, waarvan de schouderstukken zijn voorzien van met leeuwen bekroonde pilasters. De overige assen worden bekroond door een drietal lucarnes in de vorm van een tuitgevel met schouderstukken, geornamenteerd met tegeltableaux. Hierin ongelede, rechthoekige kunststoffen vensterkozijnen.

De afgeschuinde hoekpartij, in de eerste laag met een rondboogvormig houten schuifvenster, in de tweede en derde laag met rechthoekige kunststoffen vensterkozijnen met bovenlicht, loopt uit in de vierde en vijfde laag uit in een ronde hoektoren op consoles, bekroond door een koepeldakje in de vorm van een keizerskroon, met bijpassend smeedijzeren hekwerk en vlaggemast. Boven de twaalf boogjes van de hoektoren zijn gekleurde mozaïeken aangebracht, die de wapens van de provincies tonen.

Rondboogvormige vensterlijsten in de vierde laag, thans voorzien van rechthoekige kunststoffen vensters met bovenlicht. In de vijfde laag gekoppelde rondboogvensters, met hardstenen venstertraceringen in zuilmotieven, rustend op mensenhoofdconsoles.

In de gevel aan de Parallelweg, zijn min of meer vijf vensterassen te onderscheiden. In de eerste bouwlaag een vijftal houten rondboogkozijnen, waarvan vier houten schuifvensters met glas-in-lood bovenlicht en één leveranciersingang met rondboogvormig bovenlicht.

Tussen de tweede en de derde as een halfrond, verticaal ingedeeld trappenhuisvenster met glas-in-lood. Hierboven het gevelopschrift "Grand Hotel de L'Empereur". Balkongalerijen in de eerste, vierde en vijfde vensteras van de tweede en derde bouwlaag. In de eerste as een rechthoekig kunststoffen balkonkozijn met zij- en bovenlichten, hardstenen traceringen. Daarboven een kunststoffen balkondeur met zij- en bovenlichten. In de tweede en derde as rechthoekige kunststoffen T-vensters. In de vierde en vijfde as drie rechthoekige, dubbele kunststoffen balkondeuren per laag. Balkonconsoles van de derde bouwlaag geornamenteerd met de Maastrichtse ster. De vijfde as wordt bekroond door een topgevel met zuilvormige venstertraceringen en tegeltableaux.

Figuratieve hardstenen gevelafdekking. Vier lucarnes met rechthoekige, ongelede kunststoffen vensters.

Achtergevel vrijwel geheel gewijzigd, slechts voor een zeer gering deel zichtbaar. De INTERIEURindeling is meermalen gewijzigd en bevat geen beschermde onderdelen.

Waardering

De architectuurhistorische waarden van Hotel de l'Empereur zijn zeer groot en worden bepaald door de eclectische bouwstijl, de betrokkenheid van architect Van Gils, de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp, het streekgebonden materiaalgebruik en de ornamentiek.

Hotel de l'Empereur is een zeer belangrijk onderdeel van de stadsuitbreiding op de oostelijke Maasoever en is zeer dominant gesitueerd in de bebouwingswand van de Wycker Percee. Het hotel is gesitueerd tegenover het spoorwegstation en markeert de entree van de stad. Het hotel is derhalve vanwege de situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling van de stad en van zeer groot belang voor het aanzien van Maastricht.

Het exterieur van het hotel beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van zeer groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.Hotel de l'Empereur is in architectonisch opzicht zeldzaam.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel

Houx ; Limburg