Sint Pieter B 3244
Ursulinenweg 3, 6212 NC te Maastricht

Inleiding

VILLA Maaszicht, 1873, naderhand tijdelijk buitensociëteit van de Momus. Gebouwd in negentiende eeuws traditionele stijl, in opdracht van mw. Evelien Claerenboets, naar een ontwerp van architect Albert Slootmaekers S.J.. Gesitueerd op een sterk hellend perceel op de westzijde van de St.Pietersberg. In de mergelmuur aan de straatzijde bevindt zich de toegang tot Nederlands' oudste Lourdesgrot met bidkapel, die apart rijksbeschermd is. De bijgebouwde dubbele garage en de aan de achtergevel gebouwde veranda zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Villa op vierkante plattegrond met uitbouw aan de noordzijde. Twee bouwlagen, plus souterrain- en zolderverdieping. De souterrainverdieping is aan de achtergevel vanwege de sterke helling van het perceel volledig zichtbaar (hierin een gevelsteen met bouwdatum en naam opdrachtgever).

De villa heeft een schilddak met plat. Leien in Maasdekking. Korte, uitkragende hoekschoorstenen. Bakgoten op gestucte consoles. Dakkapel en schoorsteen op het zuidelijke dakvlak.

De villa is symmetrisch vormgegeven. In de voorgevel, noordelijke zijgevel en achtergevel bevinden zich drie vensterassen, allen voorzien van segmentboogvormige houten kruiskozijnen met acht- of zesruits roedeverdeling. Segmentboogvormige houten paneeldeur, segmentboogvormige dubbele houten deuren in de souterrainverdieping aan de achtergevel. In de middenas van zowel voor- als achtergevel bevindt zich een topgevel met afgeplatte insteekkap. Het risalerende middendeel van de noordelijke zijgevel is één vensteras breed en loopt uit in een topgevel met in hoogte variërende geornamenteerde kantelen, smeedijzeren windvaan. De zuidelijke zijgevel telt twee vensterassen, gescheiden door een gecementeerde liseen.

Bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband, met gecementeerde plint, vensteromlijstingen, waterlijsten, lisenen, keperboogfriezen en topgevelafdekking.

De villa Maastricht heeft een deels gepleisterde, mergel tuinmuur.

Smeedijzeren toegangshek met de naam "Maaszicht". Aan de achterzijde een terrassentuin met deels bakstenen, deels mergel keermuren. Deze keermuren hebben borstweringen met balusters cq. een smeedijzeren hekwerk.

De indeling van het INTERIEUR is grotendeels intact gebleven, maar bevat geen beschermde onderdelen.

Waardering

De villa Maaszicht is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Slootmaekers, de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp en de ornamentiek. De villa is van zeer grote betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van St.Pieter, van groot belang voor het aanzien van deze landelijke wijk en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de westelijke helling van de St.Pietersberg. Het exterieur van de villa is in redelijke mate gaaf gebleven en is van groot belang voor de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. De villa beschikt over een regionale zeldzaamheidswaarde.

Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Sociëteit Tijdelijk buitensociëteit van de Momus

architectuur sterk gelijkend op St.Aloysiuscollege Sittard

Claerenboets, Evelien ; Limburg