Maastricht E 619
Maastricht E 620
Wilhelminasingel 52, 6221 BK te Maastricht
Wilhelminasingel 54, 6221 BK te Maastricht
Wilhelminasingel 56, 6221 BK te Maastricht

Inleiding

Drie WOONHUIZEN, 1901, in Art Nouveau-stijl, gebouwd naar een ontwerp van architect C.L.J. Hoogenstraaten. De panden zijn gesitueerd in de gesloten wand van de Wilhelminasingel. Het bij het oorspronkelijke ontwerp behorende pand nr. 50 is in 1979 gesloopt.

De achtergevelaanbouw in twee bouwlagen met plat dak en de tuinmuur van pand 56 alsmede de veranda en het balkon aan de achtergevel van de huisnummers 52-54 zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het pand telt drie bouwlagen, een souterrain en een zolderverdieping. De woonhuizen met de nummers 52 en 54 worden afgedekt met een zadeldak met mulden pannen, het woonhuis nummer 56 met een mansardedak met mulden pannen.

Het toegepaste bouwmateriaal is natuursteen in de plint en in de eerste bouwlaag, optrek in baksteen deels geglazuurd. Metselwerk in kruisverband.

Huisnummers 52-54: symmetrische gevelopbouw en -indeling.

Hardstenen rusticaplint met rode geglazuurde lijst. Rooster souterrainvenster in smeedijzer. Tweede en derde bouwlaag in wit geglazuurde baksteen. Dakverdieping in hout uitgevoerd.

In de eerste bouwlaag verdiepte portieken, deels afgeschuind, met Art Nouveau paneeldeuren met segmentboogvormige bovenlichten. Vier traptreden; schoenschraper in hardstenen basement; hoeklisenen.

Portiekvloertje met mozaïek. De eerste bouwlaag bekleed met natuursteen. Aan bovenzijde keldervenster een hardstenen gevelsteen met naamaanduiding architect. In de tweede bouwlaag een centraal geplaatste erker op houten consoles en met dakjes met overstek op houten consoles.

Vensterlijsten en strekken in groen geglazuurde baksteen. Hardstenen dorpelstenen. In de derde bouwlaag, op de erker, een klein balkon met houten balustrade. Balkondeur met hoefijzervormig bovenlicht. Middendeel frontgevel uitlopend in topgevelachtige dakkapel met hierin twee gekoppelde spitsboogvensters. Aan weerszijden van de dakkapel de houten dakverdieping.

In de achtergevel een uitbouw van drie bouwlagen onder een lessenaarsdak, dwars op de achtergevel. Achtergevel in grauwbruine baksteen. Hardstenen vensterdorpels. In de achtergevel segmentboogvormige vensters in diverse kozijngeledingen. Oorspronkelijke veranda en balkon ingrijpend gewijzigd.

Huisnummer 56: asymmetrische gevelopbouw. Linker deel frontgevel risaleert over een as. Geprofileerde hardstenen plint, deels in rustica met rode profiellijst. Keldervenster. Risalerende vensteras is rode baksteen, gele speklagen, profiellijsten. Linkerdeel frontgevel uitlopend in een topgevel in gele baksteen.

De bekroning van deze topgevel is verwijderd. In de eerste bouwlaag een breed venster met segmentboogvormig glas in lood bovenlicht.

Verdiept portiek met voordeur van recentere datum. In de tweede bouwlaag een balkon op smeedijzeren consoles. Twee rechthoekige houten balkondeuren. Tweede en derde bouwlaag met wit geglazuurde baksteen met groen geglazuurde speklagen. In de derde bouwlaag een spits uitstulpende houten erker, geflankeerd door rood-wit-blauwe moza'ken. Met in het linker gedeelte een afbeelding van een pauw. Leien van de erker vervangen door bitumen. Links van de erker een klein balkon met smeedijzeren balkonhekwerk. Dubbele balkondeuren met drie-ruits hoefijzervormig bovenlicht. Venster- en deurlijsten in rode of groen geglazuurde profielsteen, vensterrollagen en strekken. Aanzetstenen met krulornamenten.

Een dakkapel met zinken spits en houten klauwstukken. Bakgoot op klossen.

Het INTERIEUR van de drie woonhuizen is in beperkte mate intact, overigens niet beschermenswaardig.

Waardering

De drie woonhuizen in Art Nouveau-stijl zijn van architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; als voorbeelden van het oeuvre van architect C.L.J. Hoogstraaten; wegens de hoogwaardige kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De drie woonhuizen bezitten ensemblewaarde wegens de ligging binnen de uitbreiding van het beschermd stadsgezicht Wyck, tevens zijn de drie panden van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit gedeelte van Maastricht.

Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

sloop van bij het geheel horende pand nr.50

Hoogenstraaten, C.L.J. ; Limburg