Maastricht E 547
Wilhelminasingel 64, 6221 BK te Maastricht

Inleiding

Met elementen van Neo-Renaissance omstreeks 1900 gebouwd HERENHUIS. Het pand is gesitueerd in de gesloten binnenwand van de Wilhelminasingel.

Omschrijving

Het herenhuis heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en een souterrainverdieping en wordt afgedekt met mansardedak met kruispannen. Een dakkapel met schilddakje en smeedijzeren bekroning.

Asymmetrische gevelopbouw en -indeling.

Frontgevel: geprofileerde hardstenen plint met souterrainopeningen en roosters. Oranje-gele bakstenen optrek in koppenverband, rode baksteen in het X- en ruitvormig siermetselwerk.

Risaliet over twee assen in linkerdeel frontgevel. Roodgeel tegelwerk in ruitmotief in kroonlijst tussen de bakgootconsoles. Hardstenen dorpels, lateien. Gestucte diamantkoppen in de strekken, vlechtingen in de vulstukken. Gestucte gevellijsten. Centraal in de tweede laag een balkon met smeedwerk balustrade, op consoles met bloemornamenten. Drie vensterassen. Bakgoot met rijk geornamenteerde consoles. Trapgevel met stucafdekking en smeedijzeren bekroning.

Blinde rechter zijgevel, vanaf de tweede laag vrij. Grauwbruine baksteen in kruisverband. Gestucte speklagen. Geprofileerde horizontale gevellijsten, geprofileerde schoorsteenaanzet, zadeldak met pannen, topgevel op lichtrode profielconsoles, hoeklisenen.

Uitstulpend trappenhuisdeel onder plat aan achtergevel. Zich versmallende uitbouw van twee lagen onder plat, incl. recente balkonbalustrade. In de grauwbruine bakstenen achtergevels, gemetseld in kruisverband, bevinden zich segmentboogvormige houten vensters, T-vormig en verticaal ingedeeld en deur, hardstenen dorpels. Vensterstrekken.

Serre van een bouwlaag onder plat in de oksel, met lichtlijst in lengterichting, voorzien van draadglas "sheddak-achtig". Serrekozijn met boven- en zijlichten, centraal geplaatste dubbele houten deuren, glas-in-lood. De gevelvelden zijn voorzien van siermetselwerk in halfsteens verband.

Zeer gaaf INTERIEUR, waarvan de indeling volledig intact is, waarin onder meer van belang: gangvloer van meerkleurig marmermozaïek, vier hardstenen traptreden in het voorportaal, trappenhuis met houtsnijwerk in de balustrade, stucrozetten en -lijsten, marmeren haardpartijen, houten haardlijsten met diamantkoppen en cannelures, trappenhuisconsoles met stucfiguren, gestucte gangbogen in zuilvorm met composietkapitelen, diamantkopbasement, cannelures. Paneeldeuren in lijsten, schuifdeuren in vml. woonvertrekken begane grond.

Waardering

Dit voormalige herenhuis bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.\t\t

Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, en de bijzondere samenhang tussen exterieur en een gedeelte van het interieur. Het voormalig herenhuis bezit ensemblewaarde wegens de situering binnen de uitbreiding van het beschermd stadsgezicht Wyck, tevens is de bebouwing aan de Wilhelminasingel van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het voormalig herenhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur en de typologische zeldzaamheid.\t