Maastricht E 241
Wilhelminasingel 68, 6221 BK te Maastricht

Inleiding

Eclectisch HERENHUIS, ca. 1895, halfvrijstaand in de bebouwingswand van de Wilhelminasingel. Omstreeks 1965 werd de interieurindeling en de indeling van de achtergevel gewijzigd.

Omschrijving

Herenhuis met souterrain, drie bouwlagen en zolderverdieping op L-vormige plattegrond vanwege de keukenuitbouw van twee lagen onder plat dwars op de achtergevel. In de oksel van achtergevel en uitbouw een serre. Het hoofdvolume wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen, afgeplatte insteekkap achter topgevel met pannen en leien. Op deze insteekkap een dakkapel met decoratief houten overstek en leien in Maasdekking. Dakkapel van de mansardekamer op het achterdakvlak.

Bakgoten.

Onregelmatig ingedeelde, asymmetrische voorgevel met twee assen, opgetrokken in baksteen en gemetseld in kruisverband. Zeer rijke stucwerkornamentering. De voorgevel loopt uit in een abrupt eindigende, halve tuitgevel met afgebroken pinakel.

Geprofileerde plint, deels in hardsteen, souterrainvensters plus roosters, plintlijst in stuc. Siermetsel- en sierstucwerk tussen de plint en de vensterdorpels van de eerste laag. Twee segmentboogvormige houten vensters met geblindeerd bovenlicht, beiden in een gestucte lijst met aanzet- en sluitstenen in de strekken. Rijk gestucte deurlijst rond rechthoekige houten paneeldeur met smeedrooster en bovenlicht, bestaand uit een door Ionische zuilen met cannelures gedragen fronton met wapenschild. Klauwstukken aan weerszijden van het fronton. Gestucte gevellijst boven de eerste laag.

In de tweede laag een risalerende houten erker met segmentboogvormig vensterkozijn, in het bovenlicht glas-in-lood van recenter datum.

Segmentboogvormig houten T-venster. Gestucte vensterlijst, gestucte gevellijst.

In de derde laag twee gekoppelde, rechthoekige houten vensters in een gestucte lijst tracering, architraaflijst en drie gestucte rondbogen.

Daarnaast een segmentboogvormig houten T-venster met gestucte lijst en bakstenen strek. Daarboven, in de topgevel een rond venster in stuclijst met sluitsteen, een risalerende houten erker op stucconsoles in de vorm van honden. Gestucte gevellijsten in derde laag en topgevel. Onder de lijst van de derde laag een ornament in de vorm van een kattekop.

Blinde linker zijgevel.

Geheel bakstenen achtergevel, gemetseld in kruisverband. Hierin vernieuwde rechthoekige houten vensterkozijnen met strek. Rechthoekige, dubbele houten terrasdeuren geven toegang tot het plat van de voormalige keuken. Vanuit de huidige keuken is ook het balkon van de voormalige veranda bereikbaar. De verandapui, incl. dubbele terrasdeuren en glas-in-lood boven- en zijlichten, is ondanks een doorbraak in het winkelgedeelte intact gebleven en wordt door een schuifwand aan het zicht onttrokken. In de witgesausde achtergevel van het oude keukendeel bevinden zich rechthoekige houten vensters, enkelvoudig en dubbel verticaal geleed.

Het achtertuintje wordt omgeven door een wit gepleisterde muur.

In het INTERIEUR, waarvan de indeling deels is gewijzigd (de begane grond heeft thans een winkelbestemming, de woonvertrekken zijn naar de tweede en derde laag verplaatst), zijn onder meer van belang het trappenhuis, de stucrozetten en stuclijsten in diverse plafonds, de zwartmarmeren haardpartij en de lambrizering in de woonkamer op de eerste verdieping. In de gangboog van het trappenhuis zijn nieuwe entreedeuren voor het woonhuisdeel geplaatst.

Waardering

Het herenhuis aan de Wilhelminasingel 68 is van zeer aanzienlijke architectuurhistorische waarde vanwege de eclectische bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand is een zeer belangrijk onderdeel van de 19e en 20e eeuwse stadsuitbreiding Wyck, is vanwege deze situering verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad en van bijzondere betekenis voor het aanzien van Maastricht. Het pand is in redelijke mate gaaf en is van groot belang voor de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien kan men spreken van een aanzienlijke architectuurhistorische zeldzaamheid.

interne verbouwing