Paardendrinkbak en straatklok

Maastricht
Maastricht

Inleiding

PAARDENDRINKBAK en STRAATKLOK, XIX B, gesitueerd in de lengte-as van de zgn. Percee tussen St.Servatiusbrug en spoorwegstation.

Omschrijving

Op rechthoekig, geornamenteerd gietijzeren rooster geplaatste paardendrinkbak in de vorm van een zuil met teerlingkapiteel. Boven het kapiteel een drinkschaal voor paarden met een leeuwekop als waterspuwer en een bekroning in de vorm van een granaatappel. Aan de voet van de zuil bevindt zich een drinkbak voor kleinere dieren met een hondekop als waterspuwer. Achter de drinkbak een gietijzeren straatklok op een ronde, enigszins toelopende basis, waarboven een vaasornament, een zuil met cannelures, een Corinthisch kapiteel en een rond uurwerk met een achtkante bekroning. Op de basis van de klok is nog een deel van de fabrikantennaam te lezen "....NGERHÜTTE"

Waardering

De drinkbak en de straatklok zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Als geheel behoren zij tot het beschermd stadsgezicht Maastricht, zijn vanwege de situering in de Percee ten zeerste verbonden met de ontwikkeling van de stad en zijn van groot belang voor het aanzien van de stad. Drinkbak en straatklok beschikken over een hoge mate van gaafheid, zijn van belang voor de structurele en visuele gaafheid van Wyck en beschikken over een grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

JaStationsstraat606221 BRTegenoverWyckMaastricht

Jaoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeStraatmeubilairDrinkbak